Близо 20 дни продължава шахматната партия, в която двете страни от "джентълменското споразумение" превърнаха договорената ротация. Така го кръстиха от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, когато през април 2023 гласуваха новото правителство, но новоговорът в (не)коалицията през последните 9 месеца позволява да го наричаме и (не)джентълменско. 

Ход след ход, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ту изземваха, ту отстъпваха инициативата и се редуваха. Повече от две седмици пък продължиха преговорите за правителство, които на този етап приключват с провален първи мандат. И тъй като отминалите 16 дни показаха, че както потегляме към избори, тъй се възкресяват преговорите и обратно, изчакваме ходовете от следващата партия. Макар и тя да изглежда предрешена, тъй като и ГЕРБ, и ДПС заявиха, че няма да подкрепят втори мандат. Но има и трети, и още е неизвестно до какво може да доведе той.

Докато шахматистите обмислят следващо местене на пешки, топове, коне, царе и царици по дъската, за да обърнат мача в своя полза, как се разви партията до този момент.

Всичко започна с гласуването на оставката на премиера Николай Денков на 6 март, подадена още на 5 март зад гърба на ГЕРБ, чийто лидер и номиниран за ротационен премиер бяха на конгрес на ЕНП в Букурещ. "Това е изпълнение на поет ангажимент от съвместната декларация на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, с която правителството заработи преди 9 месеца. Въпреки средата на дезинформация, саботажи, атаки и провокации, сме готови да продължим напред по изпълнението на заложените приоритети и управленската програма с министър-председател Мария Габриел", оправда хода си Николай Денков.

От ГЕРБ не скриха неприятната изненада от бързането в отсъствието на Борисов и Габриел и заключиха, че ПП-ДБ не искат преговори, а избори.

Ден по-късно Бойко Борисов от Румъния изрази огорчение, че така не се прави между партньори.

"Тяхното поведение е неразбираемо за мен. Вкарването в пленарна зала не го разбирам. Можеше да е в сряда, да излезе Кирил Петков да защити това правителство, аз да изляза да защитя и да кажем пред колегите - предлагаме новите министри и да продължим напред. Президентът няма дори да иска да се забърка в тази каша, в която вкарахме политическата система заради егото, гордостта на тези хора", обвини лидерът на ГЕРБ.

През цялото това време до оставката спорът беше да става ли Денков, освен вицепремиер, и външен министър, с което от ГЕРБ не бяха съгласни. Прозвуча оферта Денков да бъде министър по европейските въпроси, а МВнР да остане за ГЕРБ.

На 8 март Борисов излезе с ново предложение, не без доза ирония: "Вземаме всички министри, даваме им Външно министерство и да гласуваме регулаторите само с техни хора." Репликата беше изречена заради извеждането на регулаторите на първо място от страна на ПП-ДБ и нежеланието им други формации в НС да участват в разпределението на местата. Още тогава Борисов обяви, че не желае Асен Василев да остава министър в следващия кабинет, но решението принадлежи на Габриел, защото тя ще води преговорите.

На 9 март разговорите започнаха след взаимни епистоларни надцаквания в кой точно ден и в колко часа да се проведат. Борисов не се включи в преговорния екип, а изпрати четири дами да водят преговорите - Мария Габриел, Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова. От страна на ПП-ДБ в тях влязоха лидерите на коалицията - Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов, Атанас атанасов и Николай Денков, когато не отсъстваше от страната.

Разговорите започнаха на четири очи между двата преговорни екипа на 9 март при закрити врата и в следващите два дни се провеждаха до късно вечерта в сградата на парламента, в бившия Партиен дом, на тъмно за медиите и без обявени резултати. Изглеждаше, че емоциите са уталожени, а отронените реплики показваха синхрон - и двете страни определиха преговорите като конструктивни. Преди това от ПП-ДБ и лично Кирил Петков неколкократно призоваваха лично Бойко Борисов да ги води от името на ГЕРБ, на което той отвърна, че Мария Габриел е човекът, който ще бъде премиер, затова тя трябва да одобри списъка с министри, с които ще работи.

Пред публиката беше обявено, че работят по общ документ, на базата на меморандума на ПП-ДБ и предложеното от ГЕРБ коалиционно споразумение.

Насред преговорите дойде време за консултации при президента, тъй като с оставката си на 6 март Денков беше дал старт на конституционната процедура.

На 11 март след срещата с президента от ГЕРБ поискаха още време за преговори.

"Преговорите продължават, имаме общи точки. Разговорите са конструктивни. Разбира се, имаме и различия и точно затова ни трябват преговорите, за да може преодоляването на различията и шансовете, които си даваме, за да преодолеем тези различия, да са на много стабилна основа. За нас тази основа са принципите за прозрачност, да има споделена отговорност, да има много ясен механизъм за вземане на решения. Имаме нужда от още малко време. Благодарна съм за конструктивния тон, в който през последните два дни преговорите протекоха", обобщи на излизане от "Дондуков" 2 Мария Габриел протеклите преговори до този момент без изявления пред медиите.

След като ПП-ДБ минаха по реда си на консултации при Румен Радев, като втора по големина парламентарна сила, Николай Денков също отбеляза положителен развой на преговорите.

"Да, отношенията ни са сложни. Имаме сложени два документа на масата на преговорите, а дали ще продължим, зависи как ще изглежда споразумението. Има напредък, но докато не е договорено всичко, нищо не е договорено. Имаше разбиране от другата страна, че преговорите трябва да започнат с дискусиите за несвършените реформи, със задвижването на регулаторите и този контролни органи, които не работят. Това изчиствахме в първата част от преговорите. Ако тези реформи не се свършат, няма да си струва цялото усилие. Престои и обсъждане на възможен персонален състав на Министерски съвет", каза премиерът в оставка.

И двете формации спечелиха още време, докато на разговори при държавния глава се извъртаха и останалите парламентарни групи. На 13 март изглеждаше, че има някакво разбирателство, Борисов изрази задоволство, че от ПП-ДБ не издават нещата от кухнята на преговорите, а лидерът на ДСБ Атанас Атанасов каза, че са стигнали вече до обсъждане на кадровите въпроси. И двете страни продължаваха да определят преговорите като конструктивни.

На 15 март ГЕРБ втвърди тона и иззе инициативата с ултиматума, прозвучал от устата на Борисов: "В понеделник или ще бъде изпълнен мандат, или ще се знае, че отиваме на избори. Няма да има никакви преговори извън понеделник".

В деня преди отиването на кандидат-премиера за получаване на папката, на 17 март, неделя, преговорният екип на ГЕРБ потвърди ултиматума. Мария Габриел заяви, че са предложили да се ротират само двамата с Николай Денков, а след това да продължат разговора по документа за общото управление и приоритетите. От ПП-ДБ са отхвърлили офертата. На извънреден брифинг номинираната за премиер обяви, че ще върне празна папка на президента, ако до 12:00 на 18 март, понеделник, ПП-ДБ не приемат офертата - "само ротация на премиера с вицепремиера и да бъде запазен сегашният състав на правителството".

След молба на партньорите преговорите да продължат, ултиматумът не бе спазен и веднага след като взе папката в ръцете си от Румен Радев, Габриел не я върна празна, а отпусна още 24 часа - отново до 12:00 по обед на 19 март. А заедно с нея, в нарушение на Конституцията, влязоха и представителите на ПП Кирил Петков и Николай Денков.

Думите на Габриел бяха "за нас споразумението и кабинетът вървят ръка за ръка". На този етап вече в медиите циркулираше тезата, че проблемът да се разберат е фигурата на министъра на отбраната Тодор Тагарев, когото от ГЕРБ не искат, а на когото ПП-ДБ държат, както и спор за енергийното министерство. Преговорите продължиха и след дванайсетия час на 19 март, докато стигнаха до нова точка на кипене - в 16:00 в същия ден Мария Габриел не върна празна папка, а изчете списък с министри на правителство, на което тя ще бъде министър-председател. В него фигурираха 11 от досегашните министри в кабинета "Денков". Ходът й свари неподготвени ПП-ДБ, които обявиха, че не са договаряли такова нещо с ГЕРБ, а министрите им не са давали съгласие и дори не са били уведомени, а споразумение не е било подписвано.

"Споразумението вчера в 18:00 часа беше одобрено от господин Христо Иванов. След половин час, след като беше подписано вече от госпожа Габриел, останалите лидери от коалицията отказаха да го подпишат", обясни на излизане от "Дондуков" 2 Рая Назарян от преговорния екип.

От ПП-ДБ реагираха остро, оттеглиха доверието си от Мария Габриел, изсипаха обиди по неин адрес и декларираха, че не я желаят повече за ротационен премиер.

"Мария Габриел вече не е част от решенето, а част от проблема - най-новото и красивото лице на мафията", заяви Асен Василев, а Кирил Петков я обвини, че се е поддала на натиска на Борисов с репликата "жал ми е за нея". 11 министри от досегашния кабинет "Денков" подписаха декларации за отказ да заемат постовете в кабинет "Габриел". Сред тях и самият Денков, който заяви, че отказва да бъде министър. Формацията демонстрира и непознаване на Конституцията с призива си президентът да оттегли издадения указ, който не включва министри. Румен Радев отказа и обясни защо.

На следващия ден Асен Василев заяви, че първият мандат е приключен, ПП-ДБ вече гледат към втория и разговорите трябва да започнат на чисто и от началото.

"Не зачеркнахме ние първия мандат. Първият мандат е невъзможен. Вариантът Мария Габриел да е ротационен министър-председател е зачеркнат. Трябва да гледаме към втория мандат. По Конституция вторият мандат ще дойде при нас. В началото сме на абсолютно нови преговори. Отговорната позиция е да се продължат преговорите с втория мандат, за да се започне на чисто. Не съм сигурен, че съм голям оптимист, но трябва да направим опит", заяви Василев по бТВ. За обидата към Габриел не даде ход назад, обеща, че може да й се извини само в лично качество, като на жена, но не и като на кандидат-премиер.

На следващия ден, 21 март, се разбра, че Асен Василев не е изговорил партийната позиция на коалицията ПП-ДБ, които не затвориха вратата към първия мандат, а показаха готовност да продължат с усилията. И партньорите му от ПП-ДБ, и Николай Денков от Брюксел поискаха разговорите да продължат.

Преди това Бойко Борисов, който до този момент беше оставил всичко в ръцете на Габриел и преговорния екип, се намеси и произнесе поредния ултиматум - вратата е отворена, но само след извинение към Мария Габриел и ГЕРБ. Даде да се разбере, че има паралел между изненадващия ход на ПП-ДБ с гласуването на оставката на 6 март и този на ГЕРБ от връчването на списъка с министрите две седмици по-късно. 

"Разбира се, че има път назад. Първото, което може да ни върне на масата, е едно голямо "извинявай". Аз ги призовавам веднага да се извинят, и на ГЕРБ, и преди всичко на Мария Габриел. Ако не се случи в следващия ден, два или колкото е необходимо, няма кой да накара ГЕРБ във втори мандат да има правителство", отпусна още един шанс той на 20 март. Партията твърдо застана зад Габриел.

"ГЕРБ застава твърдо зад Мария Габриел и не отстъпваме от номинацията й за министър - председател! Разговори са възможни само след незабавно публично политическо извинение и след оттеглянето на Асен Василев от преговорите и от участието му в евентуален бъдещ кабинет!", заявиха формацията.

Последва епистоларно надцакване от двете страни, които си прехвърляха топката и се обърнаха едни към други с репликата "вие сте на ход".

"С това действие беше драстично нарушена формулата на доверие и поставя страната пред нова политическа криза. Уважаеми колеги от ГЕРБ-СДС, ваша е отговорността да кажете как може да продължим. Действахте едностранно в пълно противоречие на всички договорки и в разрез с гласуваното доверие за реализацията на национален общ мандат. Поемете отговорност за действията си и предложете конкретен план, адекватен на кризата, която създадохте. Вие сте на ход", отвърнаха от ПП-ДБ, като не затръшнаха вратата, а я оставиха отворена.

Фигурата на Асен Василев официално измести Тодор Тагарев, съдебната реформа, енергетиката и регулаторите като спънки пред разбирателството до този момент и се превърна в новата червена линия - от ГЕРБ декларираха, че няма да разговарят за кабинет с негово участие.

Ден по-късно, в петък, 22 март, Мария Габриел потвърди, че преговорите продължават. Не отрече неофициалната информация, че в същия ден Бойко Борисов е разговарял с Асен Василев. ГЕРБ не приеха упрека на ПП-ДБ, че са минирали първия мандат, понеже не са потърсили съгласието на министрите им. Контратезата на партията на Борисов, изговорена и от него, и от преговорния екип, бе, че това са същите хора, договорени преди 9 месеца за съвместно управление за 18-месечен срок. И така отхвърлиха упрека, че министрите на ПП-ДБ не са били уведомени.

От Брюксел Николай Денков призна, че Борисов не откликва на желанието на ПП-ДБ да се разговарят с него.

"Това, което разбрах от Кирил Петков е, че вчера се е опитал да осъществи някакви контакти с Борисов, но лидерът на ГЕРБ се е скрил", каза Денков. И разкритикува намерението на ГЕРБ в пленарната зала да бъде гласувана само кандидатурата на Мария Габриел като министър-председател.

"Да се вкара за гласуване само Мария Габриел като министър-председател би било груба грешка, защото отново ще изнасили Конституцията. Съгласно нея министър-председателят и Министерският съвет се гласуват в един акт. Ако това бъде направено, означава, че само се симулира някаква дейност, която ще обърка още повече хората. Няма избран министър-председател, докато няма избран нов Министерски съвет. Затова се надявам ГЕРБ да се откаже от тази авантюра и да се върнем на масата за преговорите", показа непознаване на основния закон премиерът в оставка, тъй като министър-председателят се гласува с отделно решение на парламента, гласи Конституцията.

Два дни по-късно, в неделя, на 24 март на извънреден брифинг на ГЕРБ Мария Габриел обяви официалния край на преговорите за кабинет в първия мандат и заяви, че се отказва да бъде премиер. Причината този път - от ПП-ДБ поискали и поста на вътрешния министър след редицата отстъпки от нейната партия - и за енергийния министър, и за Тодор Тагарев. От думите й стана ясно, че преговорите могат да продължат след нови избори.

"Ние дадохме заявка, че можем да отстъпим за Министерство на отбраната и енергетиката беше поискана смяна и в друго министерство. В МВР. Не на постоянните нови условия и не на нови и нови условия. Това буквално изпълва групата на ГЕРБ и партията с нетърпимост по отношение на отказа от среща, искането ни за споделена отговорност, носено с равностойно представителство да бъде разбрано", мотивира вчера Габриел решението да оттегли кандидатурата си", каза Габриел на извънреден брифинг.

Веднага последва реакция от страна на ПП-ДБ. Николай Денков призова ГЕРБ да не хвърлят страната в хаоса на изборите. Молбата да продължат да разговарят премиерът в оставка отправи във вид на обръщение към народа от ефира на националната телевизия. И предложи, след като нямат разбирателство за министрите, да си сменят местата само с Мария Габриел, а кабинетът да продължи в този състав.

"Преговорите за съставяне на Министерски съвет показаха, че нямаме взаимно съгласие за смяна на министри. Съгласно уговорката ни, би трябвало само ние с г-жа Габриел да сменим позициите си. Успоредно с това в хода на преговорите изработихме споразумение за реформа в съдебната система, регулаторите и службите. То беше публикувано и ние сме готови да го подпишем. Обръщам се към ръководството на ГЕРБ-СДС и напомням за даденото преди 9 месеца обещание - вместо да хвърлят държавата в хаос, нека спазят дадената дума, да подпишем споразумението и да гласуваме правителство с министър-председател и министър на външните работи Мария Габриел без да променяме състава на Министерски съвет", каза Денков.

Същата оферта вече бяха отправили от ГЕРБ на 17 март, преди Габриел да вземе папката, но тя е била отхвърлена тогава от ПП-ДБ. Според Кирил Петков обаче офертите не се припокриват, защото ГЕРБ са предложили само премиерска ротация, докато Денков призовал и за подписване на споразумение. С днешна дата Петков заподозря, че причината за торпилирането на преговорите е била съдебната реформа, регулаторите и службите.

В понеделник сутринта, 25 март, Мария Габриел спази обещанието си и депозира в парламента отказа си да бъде гласувана кандидатурата й от НС за министър-председател.

"Координираният отказ от и нежелание за участие в кабинета Габриел-Денков на 11 министри от кабинета Денков-Габриел, чрез формулярни/бланкови заявления и липсата на съгласие по време на последвалите преговори, обезсмисля процедурата по избирането на министър-председател и състав на правителство. Така, на практика, развитието на конституционната процедура не може да приключи успешно", категорична е Мария Габриел в подписаното заявление.

Председателят на НС Росен Желязков веднага насрочи извънредно заседание на парламента във вторник. Гласуването в НС е задължително, тъй като по Конституция Габриел беше предложена за министър-председател, по силата на изпълнения мандат, с указ от президента на вниманието на Народното събрание. 

Само така може да бъде затворена страницата с първия мандат и Румен Радев да получи зелена светлина да продължи по списък със следващите мандатоносители. Вторият мандат е за ПП-ДБ, които не крият надеждата си за него, въпреки че и ГЕРБ, и ДПС бяха категорични, че няма да го подкрепят. Опозицията е на категоричната позиция за предсрочни избори, а евентуална изненада може да има, ако третият мандат отиде при ДПС, колкото и да е минимална, защото лидерът на партията Делян Пеевски вече заяви, че трябва да отидем към бързи предсрочни избори.

Така приключи първата партия шах след размяна на ултиматуми, извиване на ръце и клетви, че и двете страни правят всякакви компромиси, за да избегнат предсрочни избори в името на България. И ГЕРБ, и ПП-ДБ се обявиха за победители в съревнованието по принципност, с едно наум какъв разказ ще предложат на избирателите си на крачка от предсрочния вот. А той може да е само един след провала на първия мандат в навечерието на избори - всяка от страните да стовари вината за това върху другата.