ГЕРБ заподозря в бързането за гласуването на оставката на премиера Николай Денков нежелание за преговори, тъй като главният преговарящ Мария Габриел е в Букурещ, както и желание за тласкане на държавата към избори. Подобни тези изразиха Рая Назарян, Теменужка Петкова и Росен Желязков. 

Оставката си премиерът подаде ден по-рано от очакваното, а от ПП-ДБ настояха тя да се гласува още днес в парламента. Това обаче породи съмнения в некоалиционните им партньори. 

След като всички 216 депутати в пленарната зала гласуваха "за" оставката на премиера, Теменужка Петкова коментира в кулоарите, че "това прибързано действие на колегите от ПП-ДБ и нейното гласуване сега и веднага буди определени подозрения". 

Според нея не е ясно каква е целта на тези прибързани действия, докато лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и Мария Габриел, която е главният преговарящ, са в Букурещ за конгреса на ЕНП. Но предположи: 

"Те не желаят да се водят преговори. По-скоро това, което те искат, е да тласнат държавата към избори, в противен случай не бих могла да си представя за какво бе необходимо това бързане. Предстояха и оценки на министрите, на фона на всичко това, е малко странно това, което правят колегите от ПП-ДБ". 

По думите на Петкова все още никой от ПП-ДБ не ги е потърсил за водене на преговори, което противоречи на думите на Атанас Атанасов, че преговорите не са спирали. 

Снимка: БТА

"Елементарната политическа логика казваше, че първо трябваше да се изложи оценката на министрите. Министрите трябваше да бъдат тук в залата. Скри се това, което се е свършило от тях", пък коментира Рая Назарян, която заедно с Петкова е част от преговорния екип, излъчен от ГЕРБ. 

Остра реакция дойде и от председателя на НС Росен Желязков.

"Акад. Денков каза ясно и категорично, че ще подаде оставка на 6 март. Тя беше прогнозируема. Вчера беше националната конференция на ГЕРБ. Подаването на оставката имаше за цел да затапи новина. Няколко минути след депозирането на оставката беше направено и предложението днес да се гласува оставката. Това показва, че няма никакво доверие на ПП-ДБ към ГЕРБ. Ясно казахме, че ще подкрепим оставката. Това е формално изпълнение, което открива много въпроси. Какво следва от това бързане? Открива се конституционната процедура по консултации и даване на мандати", ядоса се Желязков. 

Снимка: БТА

Той попита и редно ли е да се предпостави във времето въпросът за преговорите между партньорите с това бързане. По думите му твърденията, че не са знаели, че Борисов е на конференцията на ЕНП, са повърхностни.

"Акад. Денков, дойде и след това отиде на заседание на Министерски съвет. Оттук целият тайминг го задава парламентът. Толкова близо сме до изборите, колкото и преди месец, и преди девет месеца", уточни той.

Той обаче успокои, че няма в момента "открито противоречие по попълването на органите с изтекъл мандат". Имаме тема омбудсман, КФН, КЗК, КПК, имаме много теми. Това са въпроси, по които ще намерим разбирателство, базирано на принципи", ангажира се Росен Желязков.