Депутатите от 49-тото Народно събрание се събират извънредно във вторник заради подаденото от Мария Габриел заявление, че няма да участва в парламентарна процедура по избор на премиер. 

Председателят на Народното събрание Росен Желязков свиква извънредно заседание на парламента на 26 март 2024 г. от 10.00 часа. Заседанието е свикано на основание чл. 78, т. 1 от Конституцията на Република България, съобщиха от пресцентъра на НС. Единствена точка в дневния ред е обсъждане на проект на решение във връзка с Указ № 74 от 19 март 2024 г. на президента на Република България и заявление от вицепремиера и министър на външните работи в оставка Мария Габриел от 25 март 2024 г.

Народното събрание следва да постанови акт по указа на президента, съдържащ предложение за избор на министър-председател и последвалото заявление за отказ от кандидата. Едва когато парламентът се произнесе, президентът може да продължи конституционната процедура чрез връчване на втория мандат за съставяне на правителство в настоящия парламент, уточниха по-рано пред БНР от прессекретариата на държавния глава Румен Радев. 

Втората папка с проучвателен мандат се връчва на предложен за министър-председател от втората по големина парламентарна група - тази на коалицията ПП-ДБ. Очаква се изявление от страна на коалицията, но все още не е ясно кога.

Снимка: Булфото

Междувременно ГЕРБ-СДС внесе проект на решение мандатът за съставяне на правителство с техния кандидат за премиер да бъде обявен за приключил неуспешно, показа справка на БТА на интернет страницата на парламента. Вносител на проекта на решение е заместник-председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова. 

В него се посочва: Народното събрание на основание чл. 86, ал. 1 и чл. 99, ал. 4 от Конституцията на Република България и като констатира, че със заявление N2 49-403-01-3 от 25 март 2024 г. Мария Габриел - предложена да бъде избрана за министър-председател на Република България с Указ N2 74 от 19 март 2024 г. на президента на републиката, е оттеглила заявеното от нея изпълнение на проучвателния мандат за формиране на правителство и че няма да участва в процедурата по избора и да предлага структура и състав на Министерския съвет, реши мандатът за образуване на правителство приключва неуспешно.