След девет месеца управление на страната в турбулентни времена и несигурна "сглобка", кабинетът "Денков" отиде в историята с единодушие - всички 216 депутати в пленарната зала гласуваха оставката на премиера, подадена вчера. Нямаше нито един глас "против" или "въздържал се". Това стана след повече от два часа горещи дебати, в които не участваха, а пасуваха, единствено народните представители от ГЕРБ и ДПС.

Опозицията подкрепи оставката на правителството с аргумента, че това е трябвало да стане още преди 9 месеца, а управляващите - с даденото обещание точно преди толкова време. По време на дебатите управляващите от ПП-ДБ заключиха, че най-добрата новина е, че нямат алтернатива в лицето на "Възраждане", ИТН и БСП, които пък поискаха избори, а не ротация.

В пленарната зала се яви само министър-председателят, но не и останалите министри. Денков взе думата пръв, за да мотивира оставката си с даденото обещание, а след това си тръгна, което провокира възмущението на опозицията. "Тъй като това е оставка, която подавам лично, предпочитам аз да я представя. Това е изпълнение на поет ангажимент от съвместната декларация на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, с която правителството заработи преди 9 месеца", заяви Денков. Той отново припомни записаното в документа, което гласи, че в края на договорения период единият премиер подава оставка и отстъпва мястото си на следващия.

Снимки от дебатите в пленарната зала вижте тук>>

"Въпреки че диалогът между партиите зад това правителството, неведнъж беше взривяван и блокиран, до този момент изпълняваме всички точки от договореното", подчерта той. И напомни, че остава за изпълнение само шестата точка в декларацията - за изработване на механизъм за съгласуване. Николай Денков посочи, че на масата за преговори са сложили реформи, а не имена и изтъкна приоритетите, като на първо място довършването на съдебната реформа.

Денков представи своеобразен отчет на кабинета и заяви, че през това време продължава растежът на икономиката, инфлацията е на най-ниското си ниво, втори сме по ръст на заплатите в ЕС, а доходите нарастват над два пъти и половина над инфлацията. "Прогнозите за фалит не се сбъднаха и няма да се сбъднат", обобщи премиерът.

Снимка: БТА

Денков изтъкна още, че от 31 март ще пътуваме свободно през Шенгенското пространство по въздух и вода. В сферата на външната политика изведе като акцент помощта за Украйна и фокуса върху модернизирането на отбраната ни. В отчета му влязоха още хеликоптерът-линейка и електронните бележки за отсъствията на учениците. Общо 30 км магистрални пътища са открити само за 9 месеца, направихме първата копка на автомагистрала Русе - Велико Търново. Започна работата по Седми и Осми блок на АЕЦ "Козлодуй", изреди още успехи Денков. "Продължихме борбата с корупцията, спряхме стотици милиони през обществени поръчки, върнахме си лабораторния контрол на "Капитан Андреево", внесохме 76 закона.

"Въпреки средата на дезинформация, саботажи, атаки и провокации, сме готови да продължим напред по изпълнението на заложените приоритети и управленската програма с министър-председател Мария Габриел", заяви още Денков. 

"Правителството ще продължи да изпълнява служебните си задължения, докато бъде избрано следващото", успокои той.

Веднага след изказването си Николай Денков напусна пленарната зала. 

Дебатите откриха от "Възраждане". Пръв думата взе Цончо Ганев и обяви ПП-ДБ за "най-големите корупционери". Той направи критичен анализ на изминалите 9 месеца и обобщи, че управляващите са подарили за 2 милиарда лева два реактора на Украйна и изпразни складовете си от военна техника. "Към днешна дата България върви да бъде превърната в ядрено бунище", обобщи той, като посочи, че ядреното отработено гориво ще остане у нас. "Българският народ продължава да обеднява. Здравеопазването - тотално съсипано. Не се вдигнаха никакви заплати. Твърда лъжа! Политическите убийства станаха ежедневие в България - изчезват хора, които са политическите спонсори на ПП-ДБ", каза депутатът от "Възраждане".

Снимка: БТА

"Корупцията в съдебната система е с политически чадър", упрекна още представителят на опозицията. "Лъжи, измами и много НПО-та, които усвояват милиони. Имаме разруха при управлението на ПП-ДБ и ГЕРБ. Оставка, неможачи", завърши Цончо Ганев. Той обвини, че за всичко това в държавата е виновен Бойко Борисов, който ги търпи, за да си запазва схемите. "Коалиция на мазното турско кафе", обобщи съпартиецът му Ангел Георгиев. 

Искра Михайлова пък премести прожектора в посока на "Да, България" и лидера й Христо Иванов, който преди сглобката бил "най-упоритият опонент на ДПС". "Да, България" ходеше да скубе тревата на Росенец. Сега това не е ли проблем?", попита депутатката от "Възраждане". 

Снимка: БТА

От БСП се възмутиха, че премиерът е напуснал дебатите и поискаха да се върне в залата. "Такъв беглец трябва с решение да го задължим и да бъде доведен в пленарната зала, да чуе какво ще му кажем народните представители. Да, ще чуе истината. Да, ще чуе нелицеприятни неща. Да, ще чуе критика, но той е кандидат за вицепремиер", каза Георги Свиленски. "Той дойде, изреди една камара лъжи и избяга. Върнете беглеца премиер обратно в залата!", обърна се той към председателя на НС Росен Желязков.

Снимка: БТА

Тошко Йорданов също влезе в темата за отсъствието на премиера. "Министър-председателят Денков се изпързаля като сапун от турска баня", реагира председателят на ПГ на "Има такъв народ".

"Това, което се случва днес, трябваше да се случи още преди 9 месеца, защото толкова гнусно и жалко правителство не сме имали", заключи той. И също направи критичен преглед върху действията на кабинета през последните 9 месеца. "Любопитно ми е кой е националният родоотстъпник, който е предложил смяната на 3 март, каза Йорданов и заподозря Христо Иванов. Той обяви финансовия министър Асен Василев за най-вредното нещо за финансите, благодарение на когото държавният дълг в края на годината щял да стане 49 милиарда. Прехвърли се на темата за Шенген. По думите му кабинетът "Денков" е дал "малоумното обещание някой да мине с паспорт през летището без да му го проверят", а срещу това ни връщат самолети с мигранти срещу някакъв въздушно-капков Шенген, за да си запише коалицията на ревера резултат. "И за финал - изпраха Бойко Борисов, това е единственото, което направиха", посочи Тошко Йорданов.

Снимка: БТА

"Тази оставка е закъсняла с 9 месеца и на ГЕРБ и ДПС виси отговорността дали това ще продължи, или ще има избори, за да може нещата да се пренаредят и ПП-ДБ да "отиде на бунището", предупреди Йорданов.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова укори правителството за това, че хората обедняват, а управляващите се вълнуват само от механизми за овладяване на държавата. "За 10 г. с над 2% са се увеличили работещите бедни хора. По тези ключови въпроси нито дума. Каква реформа има в здравеопазването? Умират хората по улиците. Вижте, че се топим и изчезваме като народ, нито дума за демография. Всичко е делене на порции и постове. 9 месеца ви се наслушахме на караниците и скандалите кой къде е назначен", обобщи Нинова. "Това е целта - НАП наш, КЗК - на другите, за да може институциите да са инструментариум за мачкане на опоненти и бизнеса", добави тя. "Днешната оставка дано се превърне в повод за нови избори и 2 в 1", призова Нинова, като предрече, че иначе ще имаме управление, което е същото, но умножено по три.

От ИТН се впуснаха в метафори от сферата микробиологията, като заключиха за управляващите, че били наредени "мухъл до мухъла", а биологът Андрей Чорбанов обясни, че, за съжаление, тази вредна среда е пеницилинова и не се унищожава с антибиотици, а само с химия. 

Той заяви, че показва среден пръст на това правителство, но само в историческия смисъл на понятието - от вековете назад, когато английските стрелци показвали това на френската армия. Дебатът прибоди и сексуален оттенък със заслугата на ораторите от ИТН. "Еднополовият секс не води до репродуктивни резултати въпреки многократните опити. Да, 9 месеца трае една бременност, но понякога е по-добре да не роди нищо, отколкото това, което не трябва", обобщи Андрей Чорбанов.

Снимка: БТА

Кирил Петков защити честта на мнозинството и министър-председателя. "В историята на България няма примери като този - премиер да си дава оставката, защото е дал обещание", каза съпредседателят на "Продължаваме промяната".

"Всяко едно споразумение е обещание. Преди 9 месеца ние обещахме, че на този ден ще бъде дадена оставката. Акад. Денков спази това обещание", посочи той. "Властта за нас не е крайна цел, а средство за промяна. И докато тя се случва, ние ще движим напред. Много неща се случиха", каза Петков и изреди промените в Конституцията, отварянето на Шенген, което "15 години не се случваше". "Днес вече сме пълноправен член на Шенген", заяви Кирил Петков насред смях и шумни реакции в залата. "Хората нямат страх от енергийната зависимост от Русия. Тези очаквания и промени са необратими. Простотията, зависимостта от други държави, подвикванията и маргиналните шоута, които гледаме със сексуални комплкси, са извън очакванията на българския народ. И за съжаление, колеги, това ще ви маргинализира все повече", предрече той по адрес на ИТН и "Възраждане". "Това шоу е позор за тази институция", обобщи бившият премиер.

Станислав Балабанов от ИТН репликира: "Хората очакват едно единствено нещо - да си ходите". "Позицията на българското общество беше ясно изразена на Шипка, където вие не отидохте, за да не ви бият отново със снежни топки. Историята един път ще ви накаже и още един път ще ви забрави", предрече Балабанов.

Снимка: БТА

"Единствената спойка между "Възраждане", ИТН, президента и БСП е Кремъл. Трябва да приемете обективната истина - не сте алтернатива и не можете да формирате такава", обърна се към опозицията Явор Божанков. "Общото между наративите на опозицията е това - дезинформация, фалшиви новини, расизъм, хомофобия. Същият наратив използва и Кремъл", подкрепи тезата си той. И дори предложи на обявените за проруски политически сили да си направят заедно с Москва "федерация на орките - Оркистан". Божанков обяви още, че приемането ни в Шенген е най-големият външнополитически успех на България за последните 10 години.

"Кабинетът Денков е гордост!", възкликна и колегата му от ПП Искрен Митев. 

Снимка: БТА

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов излезе на трибуната, за да каже лаконично: "Благодаря ви, акад. Денков, независимо какво ще стане!" Той изтъкна, че на Николай Денков му се е паднало "да изпълнява тази роля в много трудно време, на болезнено разделение в България, тотална безидейност и ниски нива на пошлост и човешка мизерия, която се лее от тази трибуна".

Иванов повтори тезата на Божанков, че сегашното управление няма алтернатива. "Няма алтернатива, защото няма политически идеи. Има леене на най-примитивна психоматична материя, няма какво друго да кажат", каза той по адрес на опозицията. 

След оставката на кабинета се завърта рулетката на консултации при президента на всички парламентарно представени партии и връчване на мандат на най-голямата политическа сила в 49-ия парламент - ГЕРБ-СДС, а процедурата накратно преди гласуването припомни председателят на НС Росен Желязков.

Какво се случи 24 часа преди оставката да стане факт в пленарната зала

Вчера премиерът Николай Денков депозира оставката си в деловодството на парламента - ден по-рано от очакваното, а днес вече е в пленарната зала за гласуване.

"Това не е политическа игра, а спазване на дадена дума. Израз на последователност, политически феърплей и уважение към гражданите. Днес изпълнявам ангажимента, който поехме със съвместната декларация на 6 юни 2023 година", посочи Денков около час след като депозира оставката си в парламента. 

Премиерът припомни ангажиментите, поети със съвместната декларация преди сформирането на кабинета и отбеляза, че дотук са изпълнени всички точки и всеки ред, "въпреки че диалогът понякога беше взривяван и вкарван в задънени улици". 

Министър-председателят специално акцентира върху шестата точка от съвместната декларация, която предвижда създаването на механизъм за предварително съгласуване между парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от парламента, с оглед гарантиране на най-добрия подбор на личности с високи професионални и морални качества. И призова: 

"Нека удържим на думата си. През следващите 9 месеца трябва да извървим докрай реформаторския път, който начертахме. За целта е необходима политическа смелост - за да има независими съдии и прокурори, а не "осем джуджета" и фалшиви "нотариуси" в правосъдието; за да бъдат извадени регулаторите от кланово-семейните отношения, така че да регулират обществените отношения, а да не бъдат използвани като бухалки за завземане на бизнеси; за да е ясно кой вдига цените в държавата и по чия заръка".

Малко преди да стане ясно за депозираната от Денков оставка от ПП-ДБ обявиха, че ще предложат на НС да приеме оставката още в сряда, 6 март. От проектопрограмата за работа на парламента, публикувана на сайта на Народното събрание, стана ясно, че точка първа за днес е гласуване на проект на решение за приемане на оставката на министър-председателя.

Оставката на Денков дойде няколко часа след като ГЕРБ представи проекта на коалиционно споразумение, което предлагат на партньорите си от т. нар. сглобка.

"Да опитаме да направим цялостно управление. Или правим нещо истинско - брак, или повече не става така", категоричен бе лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

"Предлагам да ми гласувате това доверие - да изпратим този преговорен екип с този документ и да опитаме да направим цялостно управление. Повече такива за 9 месеца, за 6 месеца "а да видим, а да се пробваме"... пробвахме се девет месеца. Или правим нещо истинско, както жените обичат да казват - брак, или повече не става така", заяви Борисов по време на Националното съвещание на партията в НДК. 

Преговорният екип, излъчен от ГЕРБ, е съставен само от дами: Мария Габриел - водещ преговарящ, Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева. Борисов ги определи като "компетентни, твърди и в същото време убедени, че бихме могли без избори да намерим решение". Те ще седнат на масата на преговорите срещу няколко господа - лидерите на "Продължаваме промяната - Демократична България", начело с Николай Денков.

Борисов по това време ще е в Букурещ, където най-голямото политическо семейство на Стария континент - Европейската народна партия (ЕНП), се събира на конгрес. Дали излъченият от него екип ще постигне резултати, предстои да разберем. За това засега само може да гадаем от допирателните и разделителните в документите, които ПП-ДБ и ГЕРБ си предложиха едни на други. Сравнителен анализ на Dir.bg доказа, че споразумението на ГЕРБ е много по-обхватно и детайлно разписано от меморандума на ПП-ДБ, но и че разминаванията в много от позициите са налице.

За това накъде духат ветровете - към нови избори или разбирателство по споразумението, може да съдим от първите реакции на ПП-ДБ: 

"ПП-ДБ приема резултата от днешното съвещание на ГЕРБ-СДС като стъпка към създаването на атмосфера за конструктивен диалог. Изразяваме удовлетворение, че голяма част от точките, предложени в меморандума на ПП-ДБ, са възприети и обсъдени с необходимата сериозност в предложеното от ГЕРБ споразумение". 

Денков пък нарече предложеното от ГЕРБ "добро начало за истински преговори". От представляващата го коалиция обаче поискаха ясно поети ангажименти, подчертавайки че това изключва формирането на мнозинства извън това на двете парламентарни формации.