И след втория ден от дългия преговорен маратон резултатът, ако го има, остава неизвестен. И днес, като вчера, преговорните екипи запазиха мълчание пред медиите. А за да не изтече информация от кухнята, телефоните на участниците в разговорите бяха предварително събрани.

Единственият политик, който проговори пред журналистите, беше Деница Сачева. Зам.-председателката на парламентарната група на ГЕРБ беше лаконична. На старта на втория ден от преговорите Сачева каза само, че разговорите до момента са конструктивни.

Убеденост, че двете формации ще съставят правителство изрази бившият президент Росен Плевнелиев, като издаде, че има информация какво си говорят на масата на преговорите.

"Знам какво се случва на преговорите, разговарям с лидерите и с двете страни. Не са докарани преговорите до имена на министри. Преговорите са на принципна основа, за много по-важни неща", каза той и добави, че променят принципа, по който се разпределя властта. По думите му правителство ще има, но при едно условие. "Дали Борисов от една страна, и Петков и Василев от друга, са разбрали, че решенията за бъдещето се крият в научените уроци от миналото. И дали те са научили уроците от миналото", обобщи Плевнелиев по Нова телевизия.

Разговорите започнаха в събота предиобед, продължиха до късно вечерта, а днес сутринта двете формации ги подновиха. През цялото време медиите не бяха допуснати вътре в бившия Партиен дом, където в една залите се водят преговорите.

Преговорният екип на ГЕРБ е в състав Мария Габриел, Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова, а от страна на ПП-ДБ на масата седнаха лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев и на "Демократична България" - Христо Иванов и Атанас Атанасов.

Не е ясно дали разговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за подписване на общ документ за управление и уточняване на ротацията ще продължат и в утрешния ден, когато започват консултациите на политическите сили за съставяне на правителство при президента Румен Радев. Самият той също не отговори на въпроса кога ще връчи мандата, като поясни, че това предстои да бъде уточнено с политическите сили по време на консултациите.

За понеделник сутринта са насрочени срещите му с първите две по големина парламентарни групи, които водят разговори за ротация, управленско споразумение и кабинет, както и с ДПС. Останалите формации - "Възраждане", БСП и ИТН са поканени във вторник. Така ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имат още поне два дни за довършване на преговорите, ако тази вечер не са се разбрали окончателно, тъй като президентът има възможност да връчи мандата на номинираната за премиер Мария Габриел най-рано в сряда.

Вчера националната конференция на "Да България" прие резолюция за актуалната политическа обстановка и необходимостта от формиране на антикорупционно мнозинство, като постави и 17 условия за бъдещо ротационно управление.

Днес правосъдният министър Атанас Славов, който е представител на ДБ, издаде пред БНТ, че ПП-ДБ няма да се съгласят на споразумение до края на мандата. Такъв времеви хоризонт за общо управление предлагат в проекта си на споразумение от ГЕРБ, докато от ПП-ДБ държат да подпишат документ само за следващите 9 месеца от ротацията насетне.