Президентът Румен Радев връчи мандата за съставяне на правителство на Мария Габриел, след като представителите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ закъсняха за срещата на "Дондуков"2 с повече от 10 минути.

Освен Мария Габриел, за връчването на мандата пристигнаха съпредседателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков и министър-председателят в оставка Николай Денков, както и участниците от преговорния екип Рая Назарян, Теменужка Петкова, Деница Сачева.

ГЕРБ-СДС взехме решение Мария Габриел да приеме папката с проучвателния мандат за съставяне на кабинет, обяви Теменужка Петкова, след което държавният глава връчи документите на Мария Габриел.

"Тя е един безспорен авторитет и политик с изключително добра репутация. Смятаме, че това е една достойна кандидатура", обясни пред Румен Радев Петкова.

От своя страна, Мария Габриел подчерта, че приема папката с отговорност.

"Приемам мандата от името на ПГ на ГЕРБ-СДС с чувство на отговорност за това, че България има нужда от стабилност въз основа на ясни принципи, на ясна отговорност и на равнопоставеност на тези, които решаваме съдбата на България. Затова моля да споделим още няколко неща с Вас", каза външният министър в оставка.

Имате седем дни за структура и състав на кабинет, подчерта държавният глава помоли медиите да напуснат залата. 

За първи път при връчване на мандат парламентарно представената партия закъсня с  повече от 10 минути.

Мандатът трябваше да бъде връчен на 15 март, но поради кончината на патриарх Неофит държавният глава го отложи за днес.

На 6 март парламентът гласува оставката на Николай Денков като министър-председател, излъчен с мандата на "Продължаваме промяната - Демократична България".

Преди девет месеца от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се споразумяха за ротационно правителство. На 6 март бе планувана оставка и ротация на министър-председателите. Първоначално от ПП-ДБ предложиха меморандум за съвместно управление, от ГЕРБ-СДС настояха за подписването на коалиционно споразумение до края на мандата на 49-ото НС.