Пазарлъците в сглобката изобщо не са за регулаторите, а за прокуратурата, съдебната система и антикорупционната комисия. "Тези органи имат всепроникващо значение върху цялата политика и действителност в България. Тяхното значение е стократно по-голямо от който и да е регулатор", коментира анализаторът Кънчо Стойчев в интервю за Dir.bg. И тук ГЕРБ и ДПС няма да отстъпят, категоричен е той. Въпреки изострянето на тона между лидерите, стигнало до "речева агресия" през днешния ден, според него изобщо не можем да кажем на този етап, че управлението се разтурва и отиваме на избори. "Ще се пазарят докрай", като същинската част на пазарлъка ще започне след 6 март, когато Стойчев очаква да имаме мандатоносител в оставка. "Тогава вече ПП-ДБ ще се окажат в безтегловност", смята социологът. "Ако има някой, който да отстъпва и да прави компромиси, това трябва да бъдат те. Топката е в тяхното поле", казва Кънчо Стойчев.

- Г-н Стойчев, необратим ли е вече процесът към развод в сглобката след думите на Делян Пеевски: "Всичко свърши"?

- Не, не е необратим. Свидетели сме на поредната речева агресия. За съжаление, като че ли речевата агресия стана норма в българския политически живот. Знаем, че чисто юридически погледнато, речевата агресия си е вид насилие. А не е необратимо, тъй като на всички стана ясно, че тече пазарлък. Ясен е и предметът на пазарлъка. Ще се пазарят докрай.

- Не смятате, че категорично към момента може да кажем дали отиваме на избори?

- Не, по никакъв начин към този момент не можем да направим подобно заключение. Просто има едно изостряне на тона, което не е по принципни съображения. Пак казвам - въпрос на пазарлък. И то пазарлък за определени неща. 

- ПП-ДБ също показаха ясно, че предпочитат да не отиват на избори и всичките им лидери днес в един тон предлагаха преговорите по меморандума да продължат. В същото време в документа беше записано, че ако не се договарят да го подпишат, управлението се разпада. Поведението им днес страх от избори ли означава?

- Проблемът възникна изобщо не от всички лидери, за които днес говорите. Проблемът възникна само от някои - вчера. Знаем кои са тези "някои" - това е една групичка в ПП, която не винаги мисли какво говори, за да не кажа никога не мисли какво говори. И която се отличава с изключителна арогантност и нахалство, и като че ли забравя какво е казала преди пет минути. Склонни са да се отметнат и т.н. Борисов хубаво им каза: "Изобщо не ви слушам какво ми говорите, гледам какво правите" и е съвършено прав. 

- Покрай спора за регулаторите днес Пеевски намекна и за друг - за главния прокурор, издаде фаворита на Христо Иванов - Андрей Янкулов, макар че лидерът на ДБ отрече. Дали пък номинациите за постовете в съдебната система не са взривили мира в коалицията?

- Там е проблемът. Битката е за това. Всъщност, изобщо не става дума за регулаторите. Регулаторите безспорно са важни, но те покриват определени тесни сектори на влияние. Докато прокуратура, съд, антикорупционната комисия - тези институции покриват всички сектори. Тези органи имат всепроникващо значение върху цялата политика и действителност в България. Тяхното значение е стократно по-голямо от който и да е регулатор. 

- Очаквате ли ГЕРБ, въпреки острия тон, отново да направят компромис и да седнат на масата на преговорите?

Пазарлъкът е за ключовите постове в прокуратурата, в антикорупционната комисия и в съдебната система. Тук компромис няма да има. Не е възможно ГЕРБ и ДПС да направят компромис точно по този въпрос. И те точно това казват на другата страна - пазарлъците, било, каквото било, но тук компромис няма да има. Така че, ако има някой, който да отстъпва и да прави компромиси, това трябва да бъдат ПП- ДБ. Топката е в тяхното поле.

 - Прав ли е Христо Иванов, като казва, че причината за взривяването е отсъствието на ДПС от меморандума и разпределението на постовете при "делкането" на държавата?

- И е прав, и не е прав. Прав е дотолкова, доколкото ДПС е основен играч в цялата сценка и независимо че сглобката или направо казано - коалицията, е между ПП-ДБ и ГЕРБ, тя не може да функционира без ДПС. В този смисъл той е прав. Но тъй като ДПС официално по никакъв начин пряко не е заявило участие в тази сглобка, напротив, те казват "ние подкрепяме в парламента, но ние не участваме в сглобката", тук вече не е прав. Защото те участват в сглобката и явно имат своите претенции. Без тях нищо не може да стане, това го знаем. Те са на масата и предявяват своите искания. Но пак казвам - цялата тази пушилка с регулаторите е именно пушилка. Ключовите пунктове са три - съдебна система, прокуратура, антикорупционната комисия.

- При това положение какви са сценариите за 6 март - оставка без ротация, оставка с ротация, нов кабинет в този парламент или избори?

- Нито едно от тези неща няма да се случи. Най-вероятно ще видим оставката, но след това ще започнат вече сериозните пазарлъци, защото тогава вече ПП-ДБ ще се окаже в безтегловност. Ще бъдат управляваща партия, мандатоносител в оставка. Това е доста без гащи работа.

- Но от думите ви разбирам, че сме в тупик - ГЕРБ и ДПС няма да отстъпят на кадровия натиск на ПП-ДБ за съдебната система и корупционната комисия.

- Не ми се вижда реалистично да отстъпят. Това не е въпрос, по който могат да си позволят компромис.

- Но очакваме и ПП-ДБ да не отстъпят точно по тази тема? 

- Ами, като не отстъпят, ще отидем на избори. Аз не мисля, че ще спечелят на тези избори. Властта им се услади страшно много. Тя е една безкрайна, непропорционална власт, която те добиха. По същество ПП имат 36-37 депутати и искат да карат целия влак, да управляват цялата страна, и то завинаги. Това, освен че е нахално, е и безобразно.