"Бих дал някакъв шанс за вариант за правителство с втория мандат, защото това, което се случи вчера, по-скоро беше инцидент". Това заяви за Dir.bg политологът и специалист по сравнително конституционно право Даниел Смилов. 

Той заяви, че има вариант правителство с мандат на ПП-ДБ да бъде оглавено от друг кандидат на ГЕРБ, но само с подписано ясно споразумение. Според политолога за всички това е по-добра опция отколкото предсрочни избори.  

- Асен Василев заяви, че първият мандат е зачеркнат и погледът им вече е към втория. В тази ситуация виждате ли вие някакъв шанс за правителство? 

- Първо трябва да видим какви ходове ще предприемат ГЕРБ, те са все пак са мандатоносителят на първия мандат. В странна ситуация сме. Има твърдения от конституционалисти, като Наталия Киселова, че Мария Габриел е нарушила Конституцията. В този смисъл много трудно ще бъде да се състави мандат с нея начело като премиер. Наистина това, което стана вчера, е доста сериозен скандал. Аз лично не се сещам някъде нещо такова да е станало - да е внесен кабинет, без да е говорен с участниците в него. Така че това ще е доста сериозно препятствие за успешен първи мандат. 

По отношение на втория нещата не изглеждат много оптимистични. ГЕРБ са казали, че няма да подкрепят такъв мандат. Сега предполагам това, което ПП-ДБ имат предвид, е да предложат във втория мандат ГЕРБ да излязат с нов кандидат за министър председател и да се стъпи върху споразумението, каквото е постигнато. И Бойко Борисов днес изрази желание да подпише споразумение на базата на текста, който вече беше публикуван. Така че може да се стъпи на това споразумение, може да има алтернативен министър-председател, предложен от ГЕРБ, и да се договори някаква министерска формула, пак на базата на разговорите дотук. Но наистина и двете страни да са съгласни и предложените хора да знаят за какво става дума. 

- Вие все пак имате надежда, че е възможен кабинет, а не отиваме на предсрочни избори? 

- Бих дал някакъв шанс за такъв вариант, защото това, което се случи вчера, по-скоро беше инцидент. Ако ГЕРБ наистина желаят съставяне на правителство, а не са използвали просто процедурата, за да принудят другата страна да се откаже, тогава някакъв шанс ще има. А нищо не пречи в рамките на втория мандат да се проведат и преговори с едно ново лице за министър-председател, пак излъчено от ГЕРБ, и да се премине към втората част от тази ротация. Но най-важното, за да има някакъв успех, е все пак да се постигне това споразумение за рамката, приоритетите, назначаване на хора в регулатори, в съдебния и прокурорския съвет, промяната в службите, за която стана дума. Това са ключовите съдържателни неща. Ако те се решат, ми се струва, че лесно може да се стигне до съгласие по отношение на премиер и състав на кабинет. 

- Ще се стигне ли до консенсус за една от ябълките на раздора - службите? Бойко Борисов каза, че от ПП-ДБ не разбират изобщо от тази работа, бяха разменени "любезности" между Делян Пеевски и Христо Иванов. 

- Не изглеждат много добре нещата. Но пък това е важно и е сериозен приоритет на ПП-ДБ. Това са въпроси, които стоят за решаване не от сега. Те бяха заложени още в програмата на ротационното управление и се отлагаха непрекъснато. Сега е моментът да има някаква яснота дали по тях ще има движение или не. Да, и г-н Пеевски се намеси по този въпрос, явно има обща опозиция между ГЕРБ и ДПС по въпроса за службите. Но същевременно все пак е ясно, че е имало систематични проблеми, пробиви и т.н. От тази гледна точка съгласието за реформите в службите ми се струва, че е по-важният аргумент. 

- Ако все пак се стигне до предсрочни избори, социолози предричат по-ниска избирателна активност и разлика от 5 до 7% между първите две политически сили. Не сме ли в патова ситуация, която да ни върне там, където вече сме? 

- Това е най-сериозният аргумент, че двете водещи коалиции трябва да направят всичко възможно все пак да се състави правителство. Вярно е, че първият мандат тръгна с фалстарт, и то ненужен. На практика това бързане с предаването на т.нар. изпълнен мандат, който се оказа не съвсем изпълнен, беше прибързано, защото имаше още шест дни за преговори. Ако този технически дефицит може да се компенсира, според мен може в рамките на втория мандат да се стигне до съставяне на кабинет. То е по-добре за страната заради приоритети като Еврозоната и Шенген, по-добре е и за хората, които не искат нови избори. Но дали това ще се реализира, не мога да се наема да прогнозирам. Аз бях доста сериозен оптимист за съставяне на кабинет до вчерашния ден, но този инцидент извади извън релси целия процес. Сега, за да се върне обратно, и двете страни трябва да положат доста сериозни усилия. 

- Ще могат ли двете политически сили да седнат отново на масата за преговори след всички обиди, които си изсипаха? 

- Не искам да слагам особена тежест на този аргумент. Това, което направи Асен Василев, да се извини от лична и човешка гледна точка, според мен е добро. Нататък ясно е, че между тези две политически формации няма някаква особено емоционална топла връзка, нито даже доверие. За да може нещата да вървят, е добре да стъпят на възможно най-добро разписано споразумение. Има такъв подготвен вариант. Още малко усилия са необходими да се доработят някои неща. И двете страни заявяват, че могат да се ангажират с такъв документ. Ако това стане, сега личните отношения между тях са интересни, но ми се струва, че са второстепенен въпрос.