"Мария Габриел вече не е част от решението, а част от проблема - най-новото и красивото лице на мафията" - с тези думи Асен Василев коментира днешното връщане на папката с предложен състав на Министерския съвет, който изненада ПП-ДБ. По думите на Кирил Петков повечето министри в този проектокабинет не са били съгласни да бъдат предложени, а Атанас Атанасов се обърна към президента с призив да оттегли указа, с който предлага на 49-ото Народно събрание да избере за министър-председател кандидата на ГЕРБ. Николай Денков пък заяви, че няма да е част от този кабинет, въпреки че бе предложен за министър по европейските въпроси. На брифинга присъстваха и министрите, които са представители на ПП-ДБ в проектокабинета. 

Николай Денков: Отказвам да бъда министър в кабинета "Габриел"

Проектокабинетът не е съгласуван с "Продължаваме промяната - Демократична България", каза премиерът в оставка Николай Денков и добави, че немалка част от номинираните за министри не са дали съгласието си да участват в този кабинет, включително и лично той. Освен това нямало съгласие и по текста на споразумението.

"Аз съм подготвил декларация, че не искам да бъда номиниран в този състав. Няма решение на нашите колективни органи на ПП-ДБ за участие в този кабинет". 

Денков добави, че изрично са казали на колегите си от ГЕРБ-СДС, че след като приключат преговорите, имат нужда от няколко часа, за да вземат решение. Бяхме готови да преговаряме, докато постигнем съгласие. ГЕРБ напуснаха преговорите и отидоха при президента. Всичко това ни кара да смятаме, че не е имало намерение реално за преговори. 

Николай Денков

Снимка: БТА

Атанас Атанасов: Президентът да оттегли указа за гласуване състав на кабинет

Президентът Румен Радев да оттегли указа си за гласуване състав на кабинет, предложен от Мария Габриел, а председателят на парламента да не включва гласуването му в дневния ред на Народното събрание, призова лидерът на "Демократи за силна България" (ДСБ) Атанас Атанасов.

"Господин президент, половината от хората, които са посочени от вас като кандидати за министри, не са давали съгласие за това. При това положение има риск да участвате в нарушаване на Конституцията. Призоваваме ви да оттеглете указа си", заяви Атанасов. Той призова председателят на парламента да не включва в дневния ред на Народното събрание точка за избор на ново правителство, защото "това е скандал и нарушение на Конституцията".

Такъв прецедент в най-новата българска история не е имало според Атанасов. Той посочи, че през целия период на преговори са били изключително добронамерени, водени от желанието си да създадат ново правителство на България. Голямата част от българското общество не желае предсрочни избори, припомни Атанасов. 

Атанас Атанасов

Снимка: БТА

Христо Иванов: Ние търсихме компромиси, Пеевски и Борисов развалиха всичко

Председателят на "Да, България" Христо Иванов от своя страна заяви, че са били готови да преговарят с ГЕРБ-СДС, докато стигнат до решение. По думите му през цялото време преговорите са били добронамерени:

"Ние търсихме компромиси, Пеевски и Борисов развалиха всичко. Няколко пъти видяхме, че се правят опити разговорите да бъдат взривени. Това започна да се случва, след като преговорният екип видя и докладва, че няма да може да договори текстове, които гарантират роля на "Движението за права и свободи" и на г-н Пеевски специално на ексклузивен участник в попълването на органите на съдебната власт, които се избират с две трети мнозинство". 

Иванов допълни, че са били предлагани текстове, според които само "ярко евроатлантически партии" ще могат да участват във формирането на тези мнозинства, което, според Иванов, е било насочено към това да се подсигури роля на ДПС. 

"В петък, когато видяха, че това няма да могат да го договорят с нас и разбраха, че не могат да взривят процеса на това основание, те започнаха да търсят всякакви други поводи да взривят процеса. Тогава отказаха да продължат разговорите на експертно ниво по отношение на законодателната програма. Процесът на преговори бе прекъсван няколко пъти и напускан без обяснения защо". 

По думите му няма подписано споразумение и те не могат да покажат подписано споразумение. Иванов настоя, че от ГЕРБ-СДС са прекъснали преговорите днес, без да има нужда от това, тъй като това е първият ден от седемдневния срок на проучвателния мандат. "Републиката се връща с гръм и трясък в най-дълбоката вода на правителствената криза и то не по наша вина, и не по наша воля", добави Христо Иванов.

Христо Иванов

Снимка: БТА

Кирил Петков: Габриел вече не е част от решението, а част от проблема 

Кирил Петков беше най-краен за развоя на събитията: "Всички тези месеци имах базово доверие на Мария Габриел. Днес го беше безвъзвратно загубено. Тя се подаде на натиск. Тя се подаде на натиска на г-н Борисов, предполагам, че и на натиска на г-н Пеевски. Тя днес показа, че няма качествата да бъде премиер. За да бъдеш премиер, трябва да имаш базов интегритет, смелост, лидерски умения и да не се навеждаш. Жал ми е за нея". 

Петков изрази остро разочарование и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов: 

За г-н Борисов ме е срам, защото за всичките тези дни той не се яви нито за ден да преговаря с нас. Не вдигаше телефоните, нямаше го, използва четири дни, криейки се зад тях. Нямаше даже мъжеството да застане на масата и да каже: "Аз не мога да приема" или "Мога да приема следния кабинет". Една стара българска поговорка - вълкът козината си мени, но нрава - не". "Днес г-н Борисов избра може би своите страхове, може би своите зависимости, може би своята Дружба с г-н Пеевски пред България". 

Кирил Петков

Снимка: БТА

Асен Василев: Свидетели сме на една от най-големите фалшификации в съвременната българска политика

Според Асен Василев случващото се в момента са "селски тарикатлъци" и сме "свидетели сме на една от най-големите фалшификации в съвременната българска политика".

"Такова нещо не се е случвало. Да бъда вписан като министър в кабинет без да е взето моето съгласие, без да съм видял останалите участници в кабинета. Това е акт или на наглост, или на безрадостност, или на безобразие, което нито един премиер на тази държава не може да си го позволи. Г-жа Габриел говори изключително красиво при президента. Видяхме монолог. Вместо красивите думи от Европа, които току-що прочетох, видяхме селски тарикатлъци".

Василев определи Мария Габриел като "най-новото и красиво лице на мафията в България".

Асен Василев

Снимка: БТА

Отказ на предложени министри да участват в кабинета "Габриел" 

Както направи по-рано Николай Денков, на пресконференцията на "Продължаваме промяната - Демократична България" номинирани за министри в проектокабинета, представен от Мария Габриел, също заявиха, че отказват да се включат в този състав на Министерски съвет. 

Предложеният за министър на правосъдието и настоящ правосъден министър в оставка Атанас Славов коментира, че наблюдават тежко нарушение на Конституцията. Връщането на проучвателния мандат с имена на кандидати за министри, които не са дали своето съгласие, е тежко нарушение на конституционния модел и конституционната процедура, заяви той.

Министърът на регионалното развитие в оставка Андрей Цеков, който е предложен да бъде министър и в проектокабинета с мандат на ГЕРБ-СДС, също заяви, че по никакъв повод не е търсено неговото съгласие да бъде включен в предложения от Мария Габриел състав на МС. Смятам, че поставянето на моето име в такъв списък е акт, който е не само недостоен, но и аморален, поради което съм депозирал при председателя на парламента и президента заявление, в което категорично изразявам несъгласието си да бъда включен в проектосъстава на кабинета с мандата на ГЕРБ-СДС, посочи той.

Катя Панева, номинирана за министър на здравеопазването, заяви, че Мария Габриел не е разговаряла с нея и посочи, че оттегля своята номинация.

Снимка: БТА

Хронология на събитията от 16 часа следобед насам 

Представителите на ПП-ДБ дадоха брифинг за медиите след консултации в централата си на ул. "Кърниградска". Те бяха предшествани от връщането на папката с мандата на Мария Габриел.

Президентът от своя страна светкавично подписа указ, с който предлага на 49-ото Народно събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от първата по численост парламентарна група. Предложеният от Габриел състав обаче изненада част от (не)коалиционните им партньори. По думите на Рая Назараян управленското споразумение между ГЕРБ и ПП-ДБ е било одобрено само от Христо Иванов, а предложените от Габриел министри се оказали изненадани. 

Преди това Иванов пръв напусна сградата на парламента, където от сутринта преговорните екипи на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ преговаряха за ротацията. Пред журналисти той каза само, че ще говорят едва след като мине процедурата с връщането на папката. 

Веднага след процедурата при президента на въпрос на журналисти на каква подкрепа разчита в парламента, Мария Габриел отговори: "На всички онези парламентарни групи, които поставят националния интерес над партийния".

Всичко това, допълнени от 105-имата депутати, с които разполагат ГЕРБ-СДС и ДПС, връща на дневен ред сметките с парламентарния калкулатор. А той показва, че предложеният от Мария Габриел кабинет може да събере нужните 120 гласа при гласуването в НС, ако информацията на Рая Назарян за противоречие между Христо Иванов и ПП се потвърди и депутатите на ДБ гласуват "за". 

Вижте и всичко от инфарктния завършек на политическия ден: