ГЕРБ предлага кабинет, обяви Мария Габриел на "Дондуков" 2, където върна на президента пълна папка с имена на министри. Те са почти същите, които бяха оповестени вчера, с няколко персонални промени.

"Връщам мандата изпълнен, с чувството за отговорност за България", каза Габриел при президента Румен Радев малко след 16:00 часа.

Президентът отвърна, че още днес ще подпише указа и ще направи предложението за гласуването на кабинет да парламента, който трябва да одобри състава на МС или да го отхвърли.

"За мен водещи принципи ще продължат да бъдат доверието, диалог, когато преговаряш и искаш държавата да върви напред. Още нещо е също толкова важно - институции и закони се уважават, те се спазват", посочи тя.

Още снимки вижте тук>>

"По време на преговорите стана ясно, че различия по отношение на реформата в съдебната система, регулаторите и борбата с корупцията нямаме", каза тя. И напомни, че реформите през последните девет месеца са се случили именно благодарение на подкрепата на ГЕРБ.

Снимка: Булфото

Нашето искане да има правителство на споделена отговорност с равноправни партньори, посочи Габриел. Осъзнавам колко важно е България да има стабилно правителство. Страната не може да бъде изпратена на нови избори", добави Габриел и изреди предстоящите цели - Шенген и еврозоната. Заради това връщам мандата изпълнен, каза бъдещият премиер на кабинета на ПП-ДБ и ГЕРБ преди да връчи папката.

Преди да обяви новината Габриел подчерта, че не работи лично за себе си, нито за партията, която представлява.

Снимка: Булфото

"Смятам, че през цялото време показах ясно с какво няма да направя компромис. Няма да направя компромис с това водещи за мен да бъдат Конституцията, върховенството на закона и правото и най-демократичните практики - публичност и прозрачност", каза още Габриел. По думите ѝ приоритетите на българските граждани в икономическата и социалната сфера са също толкова важни, колкото регураторите и борбата с корупцията.

От предварително оповестения министерски списък липсва името на Деница Сачева от ГЕРБ, която няма да става социален министър, а вместо нея поста си запазва Иванка Шалапатова. Липсва и бившият просветен министър Красимир Вълчев, а на поста остава досегашният Галин Цоков. Военният министър Тодор Тагарев твърдо отпада, сменен от Христо Гаджев от ГЕРБ. От вчерашния проектосписък вече липсва и Александър Йоловски, сменен от досегашния зам.-министър Валентин Мундров. Повечето от министрите на ПП-ДБ запазват министерските си кресла. 

  • Мария Габриел (ГЕРБ) - премиер и външен министър
  • Николай Денков (ПП-ДБ) - вицепремиер по европейските въпроси
  • Асен Василев (ПП-ДБ) - министър на финансите
  • Калин Стоянов - МВР
  • Андрей Цеков (ПП-ДБ) - регионален министър
  • Иванка Шалапатова (ПП-ДБ) - министър на труда и социалната политика
  • Христо Гаджев (ГЕРБ) - министър на отбраната
  • Атанас Славов (ПП-ДБ) - министър на правосъдието
  • Галин Цоков (ПП-ДБ) - образователен министър
  • Катя Панева (ПП-ДБ) - здравеопазване
  • Кръстьо Кръстев - министър на културата
  • Ивелина Василева (ГЕРБ) - околна среда и води
  • Кирил Вътев (ПП-ДБ) - земеделие
  • Росен Желязков (ГЕРБ) - иновации
  • Жечо Станков (ГЕРБ) - енергетика
  • Богдан Богданов (ПП-ДБ) - икономика
  • Георги Гвоздейков (ПП-ДБ) - транспорт
  • Валентин Мундров - електронно управление -
  • Зарица Динкова (ПП-ДБ) - туризъм
  • Димитър Илиев (ПП-ДБ) - спорт

До последния миг останаха въпросителните - има ли имена на министри в папката, или тя е празна и отиваме на избори, каквато версия бе лансирана по-рано днес, след като от ГЕРБ обявиха, че преговорите са приключили.

Лидерът на "Да, България Христо Иванов коментира след края на преговорите, че ще изчака изявлението на Мария Габриел и дотогава няма да говори. За след 16:00 часа се очаква и брифинг на ПП-ДБ.

Вчера Габриел получи папката и по молба на ПП-ДБ даде още 24 часа за преговори. Те се състояха до късно вечерта в парламента, а тази сутрин след 10:00 часа продължиха.

Участниците в разговорите бяха лаконични пред медиите още от сутринта, но не скриха, че не са оптимистично настроени. Нямам какво да ви съобщя като резултат, бе единственото, което каза лидерът на ДБ Христо Иванов. На въпросите за кабинет, той призова да бъдем реалисти, каквото и да означава това.

Не съм много голям оптимист, пък коментира депутатът Делян Добрев също на влизане в парламента, въпреки че той не е част от преговорния екип. Добрев обаче издаде, че преговорите няма да доведат до резултат заради фигурата на министъра на отбраната Тодор Тагарев. На оставането му в кабинета държаха от ПП-ДБ, а срещу това бяха от ГЕРБ. "Не разбирам какво му е толкова важното на Тагерев, че един Тагарев да ни прати на избори", беше коментарът на Добрев.

Още преди ден от ПП-ДБ обявиха, че за тях е неприемлив тиражираният в медиите списък с министри, сред който присъстваха седем имена на политици от ГЕРБ, а сред липсващите досегашни министри на ПП-ДБ беше и Тагарев. В списъка на негово място фигурираше Христо Гаджев от ГЕРБ, председател на комисията по отбрана в Народното събрание.

Неофициалната информация, която бе лансирана в публичното пространство няколко часа преди церемонията с връщането на мандата, бе, че отиваме на избори, тъй като преговорите не са се увенчали с успех. Още в неделя след извънредната пресконференция на ГЕРБ Деница Сачева направи прогнозата, че отиваме по-скоро към предсрочни избори. 

Вижте и всичко от инфарктния завършек на политическия ден: