"Работеща съдебна система, работещи регулатори и реформирани служби ли се оказа накрая проблемът?" - това попита във Facebook съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков, с което коментира изказано по-рано мнение от пиара на ГЕРБ Никола Николов. Това е и първи коментар от страна на ПП-ДБ за причината за раздора с ГЕРБ-СДС, след като вчера Мария Габриел изтъкна като такава искана от коалицията на Петков и Христо Иванов смяна в Министерството на вътрешните работи. Тя определи това като поредно тяхно искане. 

Диалогът в социалните мрежи започна вчера, след като вицепремиерът в оставка обяви, че ще подаде заявление до Народното събрание, че няма да участва в парламентарна процедура по избор на премиер и няма да предлага структура и състав на Министерския съвет (което днес и направи, вижте тук). По думите ѝ причината за взривяването на разговорите е постъпило "поредно" искане - този път за смяна на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. 

"Имаше разговори последните 3 дни. ГЕРБ отново направи жест и отстъпи. Вместо това да бъде оценено, постъпи ново искане. В момента, в който дадохме заявка, че можем да отстъпим за Министерство на отбраната и енергетиката, беше поискана смяна и в Министерство на вътрешните работи. Затова казваме "не". "Не" на постоянните нови условия", каза в неделя Габриел. 

Премиерът в оставка Николай Денков пък призова в специално обръщение ГЕРБ-СДС да спазят уговорката отпреди девет месеца и "да не хвърлят страната в хаос", като предложи да се запази настоящият състав на Министерския съвет и местата си сменят само Денков и Габриел, като тя остане и на поста външен министър. 

В тази връзка пиарът на ГЕРБ Никола Николов реагира във Facebook, като написа:

"Николай Денков излезе по БНТ в 20:00 часа да се моли на ГЕРБ да гласуваме ротация само на него и Мария Габриел. Тези хора или абсолютно нямат връзка с реалността или имат проблем с паметта! Този вариант беше предложен от ГЕРБ още на 17 март, но беше отхвърлен от ПП-ДБ".

Днес обаче Кирил Петков сподели откъс от медийна публикация, в която се уточнява, че изводът на Николов бил неточен, тъй като имало разлика между предложенията на Мария Габриел от 17 март и на Николай Денков от 24 март:

"Габриел изрично посочва, че не следва да се подписва споразумение за реформи между двете формации. Николай Денков пък казва на ГЕРБ: "Вместо да хвърлят държавата в хаос, да подпишем споразумението и да гласуваме с министър-председател и външен министър Мария Габриел, без да променяме състава на Министерския съвет".

Под споделения откъс с уточнението на "Дневник" Петков намеква, че проблемът е дошъл заради искането на ПП-ДБ за "работеща съдебна система, работещи регулатори и реформирани служби". 

Каква е точната причина за доближаването до предсрочни избори обаче засега остава неясно, а от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за момента избягват други публични коментари.

Преди дни Лена Бориславова пък заяви, че на финала на преговорите на 19 март "от ГЕРБ прекъснали преговорите "под команда". "Когато след множество ултиматуми, скъсяване на срокове, избягване на темите за реформи, лидерите на ПП-ДБ бяха на масата за преговори. В 12:30 часа в деня на връщане на мандата влиза Никола Николов, PR на ГЕРБ, и казва: "Време е!". Четирите дами станаха и тръгнаха. Комуникацията прекъсна. Бойко Борисов не вдига телефон. От медиите разбрахме, че Мария Габриел възнамерява да отиде при президента в 16 часа", обясни Бориславова.