Премиерът Николай Денков потвърди и лично, че е депозирал оставката си в деловодството на Народното събрание и обясни, че това е спазване на дадена дума и покана за разговор към ГЕРБ. Според проектопрограмата на НС оставката ще бъде гласувана още утре. 

"Това не е политическа игра, това е спазване на дадена дума. Израз е на последователност, политически феърплей и уважение към гражданите. Днес изпълнявам ангажимента, който поехме със съвместната декларация на 6 юни 2023 година", посочи на брифинг за медиите министър-председателят и призова да се седне на масата на преговорите. По думите на Денков това е покана за разговор с ГЕРБ.

"Държа да кажа едно изрично успокоение към българските граждани - правителството ще продължи да изпълнява задълженията си и да работи, както до момента, за повишаване на доходите, за създаване на устойчива бизнес среда, за засилване сигурността на държавата и за утвърждаване позицията на страната в международните отношения, докато бъде избрано следващото правителство", посочи премиерът в оставка. 

Денков каза, че регулаторите трябва да бъдат извадени от "кланово-семейните отношения" и да не бъдат използвани като бухалки.

"Нужна е политическа смелост, за да имаме независими съдии и прокурори, а не осем джуджета и фалшиви нотариуси в правосъдната система". 

Предложения от ПП-ДБ мемонардум Денков определи като "паметна бележка, която да напомни какво се разбрахме преди девет месеца и какво остава да свършим". Затова в документа нямало имена, а конкретни реформи.

Очакванията бяха, че оставката на Денков ще бъде подадена утре - 6 март, когато се навършват 9 месеца от управлението на настоящия кабинет. 

От проектопрограмата за работа на парламента за утре, публикувана на сайта на Народното събрание, става ясно, че точка първа е гласуване на проект на решение за приемане на оставката на министър-председателя.

След това на ход е президентът, който трябва да проведе консултации с всички парламентарно представени партии и да връчи мандат на най-голямата политическа сила в 49-ия парламент - ГЕРБ-СДС.