Държавният глава Румен Радев няма да оттегли указа, с който предлага на Народното събрание да избере Мария Габриел за министър-председател, съобщиха от президентството. По-рано такъв призив отправиха от ПП-ДБ с мотива, че "половината от хората, които са посочени като кандидати за министри, не са давали съгласие за това". 

"При това положение има риск да участвате в нарушаване на Конституцията. Призоваваме ви да оттеглете указа си", призова Атанас Атанасов президента по време на брифинг след консултации в централата на ул. "Кърниградска" на групата на ПП-ДБ. 

От "Дондуков" 2 обаче обясняват, че в съответствие с Конституцията при получен изпълнен проучвателен мандат за съставяне на правителство президентът издава указ, с който предлага на Народното събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от съответната парламентарна група.

"Указът на държавния глава по чл. 99 няма никакво отношение нито към структурата, нито към състава на Министерски съвет, а тяхното предлагане за гласуване от парламента е изрична отговорност на кандидата за министър-председател", уточняват още от пресцентъра на президентството. 

Вижте и всичко от инфарктния завършек на политическия ден: