Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за кабинет с първия мандат може да продължат днес, а може и да не продължат. Вече дори анализаторите отказват да се ангажират с прогнози след развоя в отношенията на доскорошните партньори във властта, а днешните коментари на политиците не повдигнаха особено завесата.

На влизане в парламента представителите на ПП-ДБ бяха повече от лаконични и не коментираха думите на Асен Василев, че първият мандат вече е отписан и целта е вторият. Дали са само лично мнение или партийна позиция, не стана ясно и от единствената реплика от Кирил Петков: "Дискусиите продължават, благодаря ви". От нея не се разбра и дали за обсъждане в рамките на коалицията ПП-ДБ ли говори Петков, или има предвид разговори с партията на Бойко Борисов. 

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов пък потвърди убеждението си от вчерашния ден, че е за продължаване на преговорите за кабинет с първия мандат и предлага на ПП-ДБ да постъпят така. 

"Предложил съм, обсъждаме", каза лаконично Атанасов. "Бихме могли да се върнем към преговори, ще го предложа на колегите, но решението ще го вземем заедно", беше вчерашната му заявка.

"Първото, което може да ни върне на масата за преговори, е едно голямо "извинявай", беше условието, поставено вчера от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, в очакване на хода от отсрещната страна. Вместо извинение обаче, той констатира с днешна дата, че от ПП-ДБ се целят във втория мандат, а водач на вътрешната опозиция срещу ГЕРБ се явява именно Асен Василев. 

От партията на Борисов извадиха откъс от стар запис на Василев, в който той коментира Мария Габриел още през май миналата година и планира саботаж на ротацията още преди да се е стигнало до нея, заключи Деница Сачева.

"Вместо да се извинят, отидоха още по-далече. Те не искат правителство, продължават да си мислят, че ще стане вторият мандат", коментира Борисов по-късно тази сутрин в кулоарите. Но не скри, че партията е все още в очакване, докато има процедурен прозорец по Конституция.

"За да има преговори, са нужни поне двамина, с един не става", коментира депутатът от ГЕРБ Тома Биков, цитиран от БНТ. Според него Асен Василев дори не трябва да присъства на разговорите, след като по-рано Рая Назарян от преговорния екип на ГЕРБ обяви, че ако има кабинет с техния мандат, той няма да е финансов министър.

ДПС също е в изчаквателна позиция - чака преговарящите групи на двете големи партии да се разберат, коментира Хамид Хамид, след като лидерът Делян Пеевски предупреди вчера, че повече няма да допусне да се упражняват на гърба на партията му. 

При опозицията промяна в нагласите няма - и трите парламентарни групи предпочитат предсрочни избори, отколкото изчерпан, според тях, парламент. Въпросът е коя от двете управлявали досега политически формации - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, първа ще си признае, че също избира предсрочния вот като изход от политическата криза във властта.