Оглавяващата преговорния екип на ГЕРБ Мария Габриел обяви, че ще върне празен мандат, ако до процедурата при президента Румен Радев утре в 12 часа от ПП-ДБ не приемат последното предложение от ГЕРБ - "само ротация на премиера с вицепремиера и да бъде запазен сегашният състав на правителството", а след това двете политически сили да продължат да преговарят по цялостната визия за евентуално бъдещо управление.

Новината беше съобщена по време на извънреден брифинг в централата на най-голямата партия с участието на Мария Габриел, Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян.

„Още от самото начало се включихме, за да намерим конструктивно решение. За нас България има нужда от стабилно правителство. Имаме фундаментални различия по отношение на това ГЕРБ да бъде приет като равнопоставен партньор. Ще върна празен мандат на президента. Днес предложихме да бъде гласуван съставът на сегашното правителство само с ротация на премиера и на вицепремиера", каза вицепремиерът в оставка Мария Габриел и поясни: "По време на преговорите не са ни убегнали предизборни слогани. Чух много етикети. Въпреки всичко не съм си позволила нито една обидна дума, никакъв епитет. Ще подмина и фразата, че случващото се ще има отражение върху моята кариера, включително извън България".

"Припомням, че малко преди началото на преговорите ПП-ДБ дойдоха с искане за поста на поста на министър-председател и министър на външните работи, след това ми беше изпратен меморандум, докато пътувам. Ясно заявих какво е неприемливо за мен в този меморандум. Последва дебат в НС, на което не присъстваха министри и дойде оставката на кабинета "Денков". След това от ГЕРБ-СДС поставихме нашето споразумение. Спорове с ПП-ДБ за регулатори, борба с корупцията и съдебна реформа от ГЕРБ нямаме. Имаме различия в това ГЕРБ да е поставен като равнопоставен партньор - като първа политическа партия с най-много гласове", допълни Габриел 

"Поставихме рамка, база, механизъм, ясни отговорности - ПП-ДБ отхвърлиха дори предложението ни за гласуване на същия състав на правителство, само с ротация на министър-председателя и външния министър", заяви Габриел.

Усилените преговори протекоха между досегашните партньори в сглобката, съпътствани от мълчание. Двете формации се уговориха да не изнасят информация от преговорите докато не се разберат за всичко.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предупреди в началото на седмицата, че днес е последният ден за преговори, а в понеделник или правят правителство или връщат мандата веднага. 

"Колегите от ПП-ДБ не са готови да поделят властта. 8 дни преговаряме и поставихме ясно на масата, че искаме равнопоставеност. ГЕРБ-СДС няма да бъде гумен печат на реформи", разкри Деница Сачева, част от преговарящия екип на ГЕРБ. 

 "В министерствата трябва да има хора и от двете коалиции. Непрекъснато използвахме времето да се говори за състава на МС, разбрахме, че ПП-ДБ не са готови да поделят властта, искат да я притежават цялата, на всяка цена. Ако няма да споделят отговорност с нас, нека си намерят друг партньор. За нас е изключителен компромис да говорим, че Асен Василев може да остане в кабинета, а в същото време да получим споразумение, че няма да има ярки политически лица в кабинета", посочи тя.

Теменужка Петкова коментира, че ПП-ДБ смятат, че ГЕРБ може да участва на равни начала в управлението на страната, след като минат и тези девет месеца и докажем, че сме годни да участваме в това управление. "Да ни се поставят такива изисквания и да тестват ГЕРБ, това просто трябва да е ясно на всички, че няма как да се случи", добави тя.

Рая Назарян пък коментира, че двете коалиции е трябвало да вземат всички решения съгласувано.

От страна на преговарящите с нас имаше пълна недобросъвестност. Те внесоха моите правила за внасянето на регулаторите, с техните подписи, без да ги обсъдим. По отношение на процедурите за избор нямаме никакви разногласия, коментира Рая Назарян. Във връзка с работата на преговорните екипи Рая Назарян обясни, че през изминалите осем дни е бил "изчистван" детайлно документ, който представлява споразумение за съвместно управление и механизъм за взимане на решения. Назарян посочи, че по съдебната реформа, борбата с корупцията, службите за сигурност и регулаторните органи не е имало противоречия, но документът за съставяне на правителство "дни наред беше избутван за отлагане на преговорите, за да можем да се въртим по другите текстове, по които очевидно беше, че нямаме разногласия, с цел да не ни оставят никакво време".

Утре президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидат за министър-председател, посочен от ГЕРБ-СДС, като най-голямата по численост парламентарна група. Връчването на мандата ще бъде в 12:00 часа в сградата на президентската институция.