Премиерът в оставка Николай Денков заяви, че също е бил персонално обиждан, но "не сме в детската градина" и затова не е искал извинения. Той говори пред журналисти в Брюксел за участие в Среща на върха за ядрената енергия.  

"Аз съм бил персонално обиждан от различни политици - от Делян Пеевски, от Делян Добрев, включително и господин Борисов. Никога не сте ме чули да искам извинение, защото в политиката няма място за такива игрички, не сме в детската градина, не сме в режим "ти уважаваш ли ме". Трябва да намерим решения", по повод на исканото от ГЕРБ-СДС извинение за вицепремиера в оставка Мария Габриел. Финансовият министър в оставка Асен Василев я определи преди дни като "новото красиво лице на мафията". Извинение от него все пак дойде, но "за жената Габриел, а не за кандидат-премиера". 

Според Денков фокусът сега трябва да бъде към съвсем друга задача. "Ние имахме преговори. Преговорният екип от едната страна стана, излезе и ни изненада, когато представи пред президента списък, който ние не сме одобрявали и споразумение, което не сме подписали. Така че, трябва да се върнем на масата на преговорите, за да има България правителство", допълни Денков.

Мандатът сега е в ГЕРБ-СДС, те прекъснаха преговорите, те трябва да се обадят и да кажат как да продължим, смята премиерът в оставка. "Ние сме готови и търсим варианти, които да бъдат приемливи при настоящата ситуация. Най-големият проблем, който имаме днес, е, че доверието, което аз лично съм изразявал към Мария Габриел, беше счупено. Аз не мога да повярвам как това успя да се случи", коментира още Денков. 

Според него трябва да се намери как да се влезе отново в режим това крехко доверие, което са изградили, да може да се стъпи на него и да се продължи нататък. "Готови сме за преговори, но поканата трябва да дойде от мандатоносителя", повтори Денков.

Той заяви и че няма никаква промяна по отношение на Асен Василев. "Това е най-добрият финансов министър и аз искам да работя с него, но ние трябва да намерим начин да излезем от режима "този каза нещо на другия" и да видим как ще съставим кабинет, който да може да решава проблемите", посочи още премиерът в оставка. Той повтори и че военният министър Тодор Тагарев не е препъни камъкът в преговорите. 

Денков смята, че Мария Габриел се е поддала на натиска на други хора и това е проблем. "Когато говорим за преговори, трябва да излезем пред медиите, когато са свършили преговорите и сме постигнали резултат. Голяма част от проблема днес е, че вместо да сме на масата на преговори, ние си говорим през медиите".

Денков заяви, че не е съгласувал никакви текстове с Делян Пеевски, но знае от колегите си, че е имало обаждане, в което те са обяснили на ДПС смисъла на споразумението, върху което ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ работят. "Както и моите колеги обясниха, ако този текст беше съгласуван с Делян Пеевски, щеше да изглежда по съвсем различен начин".

Европейските лидери са на среща на върха в Брюксел, на която ще обсъждат войната в Украйна, ситуацията в Близкия изток и актуални въпроси, свързани с миграцията и селското стопанство. По-рано те се събраха на първата по рода си глобална среща, свързана с прехода към ядрена енергетика. За нея Денков обясни: 

"Срещата ясно показва, че отношението към ядрената енергетика се е променило във връзка с целите за декарбонизация. Има рязка промяна в политиките, включително на ЕС и ЕК. Бяха дискутирани всички елементи, за да може ядрената енергетика да се развие бързо и безопасно".

Финансирането за ядрената енергетика ще влезе в общите инструменти на ЕК, обясни Денков.