"Семейството на ЕНП твърдо стои зад Мария Габриел срещу неоправданите атаки", пише председателят на Европейската народна партия Манферд Вебер, цитиран на Фейсбук страницата на ГЕРБ.

Според Вебер поведението на лидерите на "Продължаваме промяната-Демократична България" e тревожно.

"В интерес на всички българи трябва отговорността и спазването на споразумението да надделеят. Всички проевропейски сили в ЕС и България трябва да подкрепят този призив", пише още Вебер, цитиран от ГЕРБ.

Часове по-рано и от ГЕРБ, които са част от групата на ЕНП в европарламента, разпространиха декларация в подкрепа на Мария Габриел, която в последните дни от ПП-ДБ обявиха, че не намират за достойна и подходяща за ротационен премиер, след като тя занесе папка с имена на министри в проектокабинета при президента без да ги е съгласувала с тях. 

"ГЕРБ застава твърдо зад Мария Габриел и не отстъпваме от номинацията й за министър - председател! Разговори са възможни само след незабавно публично политическо извинение и след оттеглянето на Асен Василев от преговорите и от участието му в евентуален бъдещ кабинет!

Уважаеми колеги от ПП/ДБ, отговорността да кажем как може да продължим е взаимна. Действахте емоционално и не рационално, в пълно противоречие на всички договорки и в разрез с гласуваното доверие за реализацията на национален общ мандат. Поемете отговорност за действията на Асен Василев, разграничете се от него и нека заедно изработим план, адекватен на кризата, която умишлено създавате и към момента. Вие сте на ход!", обявиха от партията на Борисов.