"Зелено движение" - част от коалицията "Демократична България" заедно с "Да, България" и "Демократи за силна България", няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ, обявиха на официалния сайт си сайт от политическата партия. 

"В хода на преговорния процес не бяха подкрепени нашите предложения за ангажименти в законодателната програма", мотивират се от "Зелено движение", които разполагат с четири гласа в парламента. Това са Владислав Панев, Васил Тодев, Илина Мутафчиева и Даниела Божинова. 

"Силно сме обезпокоени от пълното отхвърляне на Тодор Тагарев като кандидат за министър на отбраната по време на преговорния процес, отказа на ГЕРБ от фиксиране на срокове за реформи в службите и съдебната власт и пълзящата путинизация на българската политика", казват от партията.

От "Зелено движение" пишат още, че ще подкрепят проектокабинет само при ясни гаранции за антикорупционна и природозащитна политика.

Мария Габриел, номинирана за министър-председател от най-голямата парламентарно представена политическа сила ГЕРБ-СДС, върна вчера изпълнен мандата на президента Румен Радев. Тя представи и състав на кабинет. От "Продължаваме промяната - Демократична България" заявиха, че съставът на проектокабинета не е бил съгласуван с тях, а номинирани за министри отказаха да участват в така предложения състав на Министерския съвет.

Днес изглежда, че ледовете могат да бъдат разтопени. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че връщане към разговорите с ПП-ДБ може да има само след извинение от тяхна страна заради обиди към Мария Габриел. Вчера Асен Василев я нарече "най-красивото лице на мафията в България". От коалицията на Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов вече дадоха заявки, че също са готови да седнат на масата на преговорите отново, макар да нямат подкрепата на една от партиите в коалицията ДБ. 

Ако ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се споразумеят за общо управление, дори без подкрепа от ДПС, биха имали достатъчните 128 гласа за избиране на правителство.