Шанс за първия мандат няма, трябва да гледаме към втория. Това обяви съпредседателят на ПП и финансов министър в оставка Асен Василев в "Лице в лице" по bTV и добави, че на Мария Габриел може да се извини в лично качество като на жена, но не и като на кандидат-премиер. 

"Щеше да е честно (Габриел) да каже при президента, че съставът не е съгласуван. Тя го обяви с идеята, че съставът е съгласуван, приет. Това не е честно поведение към българските граждани. В качеството ѝ на кандидат за министър-председател постъпката ѝ е недопустима. Тя показа липса на лидерски качества, липса на възможност да запазиш хладнокръвие под голямо напрежение, липса на възможност да устоиш на натиск. На кандидата за министър-председател Мария Габриел не се извинявам. На жената Мария Габриел, ако е засегната, се извинявам", заяви Асен Василев. 

Той е категоричен, че първият мандат е невъзможен: 

"Не зачеркнахме ние първия мандат. Първият мандат е невъзможен. Вариантът Мария Габриел да е ротационен министър-председател е зачеркнат. Трябва да гледаме към втория мандат. По Конституция вторият мандат ще дойде при нас. В началото сме на абсолютно нови преговори. Отговорната позиция е да се продължат преговорите с втория мандат, за да се започне на чисто. Не съм сигурен, че съм голям оптимист, но трябва да направим опит".

По думите на Василев не ПП-ДБ са станали от масата на преговорите, а ГЕРБ-СДС. "Не разбрахме откъде дойде цялото това бързане. Конституцията даваше цяла седмица. Това, което се случи с този първи мандат, не можех да повярвам. Такова нещо не се беше случвало. Мария Габриел ще го изтегли ли този кабинет? Според мен тя не може и не трябва да бъде премиер на България", коментира още финансовият министър в оставка. 

"Нека да спрем с шегите", отговори Василев на въпрос дали е възможно Бойко Борисов да стане премиер и допълни шеговито: "Ако приеме Бойко Рашков да е вътрешен министър". Все пак според него втората политическа сила няма да подкрепи кандидатура на Борисов за премиер. 

Василев отрече да е вярно твърдението на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, че "с неговия приятел Кирил Петков са договаряли споразумението между ПП-ДБ и ГЕРБ-ССД".

Относно друго твърдение на Пеевски, че съпредседателят на ДБ Христо Иванов тласка страната към избори, Асен Василев заяви, че това го учудва, защото до последно Иванов преговарял по спорните моменти в споразумението, като са започнали от бял лист и са написали всичко заедно с ГЕРБ. Що се касае до това откъде съпредседателят на ДПС е запознат с подробностите по преговорите, Василев бе категоричен, че преговорният екип на ПП-ДБ не е консултирал нищо с него.

Попитан дали генерал Атанас Атанасов е предлаган за шеф на ДАНС - също теза на Пеевски, Василев отговори: "Аз няма как да предложа някой да стане шеф на ДАНС. Със сигурност е имало разговори Атанас Атанасов да влезе в службите". 

Относно това дали Тодор Тагарев е бил един от спорните моменти в преговорите, Василев заяви, че за него изобщо не е ставало да дума да не бъде министър.

След него в студиото гост бе Деница Сачева, която пък е част от преговорния екип на ГЕРБ. Тя заяви, че е учудена как човек може да лъже така.