Лидерът на ГЕРБ поиска извинение от ПП-ДБ за "тежките думи", които са изговорили вчера. Това е условието преговорите по състава на кабинета да продължат, но само за кабинет с първия мандат.

"Разбира се, че има път назад. "Първото, което може да ни върне на масата, е едно голямо "извинявай". Аз ги призовавам веднага да се извинят, и на ГЕРБ, и преди всичко на Мария Габриел",  категоричен беше Борисов и многокократно повтаряше кое би било отправната точка за продължаване на преговорите - извинението. До него на брифинга в парламента застанаха депутатите на ГЕРБ и номинираната за премиер Мария Габриел.

Борисов подчерта, че разговорите ще продължат, ако самата Габриел приеме извиненията, но не скри, че е "много трудно да накара партията да се върне назад". И разкри, че ГЕРБ не са искали ротационно правителство с ПП-ДБ. "Партията категорично искаше да върнем празна папка", но именно Борисов е бил човекът, който е искал да даде последен шанс за правителство, каза нейният лидер.

"Ако не се случи в следващия ден, два или колкото е необходимо, няма кой да накара ГЕРБ във втори мандат да има правителство", категоричен беше лидерът на партията.

По думите му ще бъде трудно да се вземе завоят, "но ние винаги сме били отворени". Обеща още, че няма да бъдат накарани насила хора да стават министри, след като не желаят. Мария Габриел също поиска извинение за епитетите от досегашните партньори от ПП-ДБ, като подчерта, че досега не си е позволила да използва обиди по техен адрес. Тя заяви, че не е нарушила Конституцията, тъй като указът е само за избор на премиер.

"По отношение на министрите - напомням, че всички, които и сега са такива, макар и в оставка, са поели ангажимент преди девет месеца за период от 18 месеца, каза Габриел. По думите ѝ те са поели ангажимент съгласно декларацията за националноотговорно управление, в което на деветия месец има ротация между министър-председателя и заместник министър-председателя. Това е тяхно право да си подадат отвод, но вярвам всички разбираме, че в този момент това може да бъде изтълкувано и по различен начин", заяви тя.

Снимка: БТА

"Когато използват такива епитети, каквито направиха те снощи, показваш едно истинско лице. И дадените от вчера декларации за отказ са в нарушение на договорката ни, че тези кабинети ще работят в съгласие за 18 месеца", добави Борисов.

Снимка: БТА

Той обяви кои са били единствените спорни моменти при преговорите - фигурата на министъра на отбраната Тодор Тагарев и въпросът за смените в службите и отпадането на следствената тайна, като от ПП-ДБ са искали да запишат срок за това. Имало е предложение от ПП-ДБ Тагарев да се ротира на 9 месеца с Христо Гаджев на поста на министър на отбраната, а досегашният министър на енергетиката Румен Радев да стане шеф на БЕХ, след като ГЕРБ поставят начело на министерството Жечо Станков.

"Аз твърдя, че те в момента са изключително добре интегрирани с нашите международни партньори", обясни Борисов защо е отказал условието за смените в службите в конкретно указан срок. И заяви, че е предупредил Атанас Атанасов, че ако това е препъникамъкът пред споразумението, той последен ще се съгласи да подпише, а конкретният срок, съгласно меморандума, може да бъде изпълнен, само ако се съгласят двете страни. "Но добре, ще го подпишем и него", склонил още Борисов.

"Аз не мога като тях да зачеркна тези 9 месеца, не мога с хора, с които съм изкарал хиляди часове заедно, не мога да си позволя епитети. Как г-н Василев му се отрони това от устата да каже, когато той, дори когато ме нямаше, стоеше в кабинета, за да направи бюджета? Ние трябва заради господин Василев да накарам тези 68 души да гласуват "за". С кое обидихме Асен Василев? Че му дадохме 100% във финансите, данъците?  И навсякъде казах "благодаря на г-н Василев. От всичките тези преговори знаем, че от тях самите, че много желаят да са министри, снощи разбираме, че не искат. Много трудно е вече да накарам партията да се върне назад", каза той.

Снимка: БТА

Този преговорен екип беше направен, за да се случат нещата, а не да ги бламират", заяви лидерът на ГЕРБ.

Борисов отговори и защо не се е включил лично в преговорите с ПП-ДБ.

"Ако присъствате на среща, на която Кирил Петков чупи чаши и шишета на масата, ще искате ли такава лидерска среща?", попита той риторично.

Борисов изреди и от какво са се водили ГЕРБ, сядайки на масата на преговорите.

"Ние преценихме, че ако искаме да има правителство, трябва да изработим такъв преговорен екип, за да може да се достигне до правителство", каза Борисов. И обясни, че по рокадите в кабинета е разговарял още преди месец с лидерите на ПП-ДБ. Борисов припомни, че дори са били готови да се ротират само с премиер и вицепремиер. "Колегите от ПП-ДБ казаха "не, нас министрите не ни интересуват", заяви Борисов. 

Относно ДПС и въпроса дали те са участвали по някакъв начин в преговорите, Борисов каза, че не е адвокат на Движението и не иска да коментира дружбата му с ПП-ДБ.

"Само ви уверявам, че тя е много по-голяма, отколкото нашата дружба. Ние с ДПС воюваме в смесените райони. Конституционно мнозинство можеше да се получи само между трите партии - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Винаги съм казвал, че подкрепям конституционната реформа на Христо Иванов", уточни Борисов.

Снимка: БТА

Той коментира и призива на ПП-ДБ Румен Радев да изтегли президентския указ с аргумента, че е противоконституционно да се предлагат министри, които не са дали съгласието си. 

"Президентът издава указ само за министър-председател, а след като бъде вкарана точката за гласуване, то тогава могат да се подменят сто процента от министрите", напомни основния закон лидерът на ГЕРБ, като по този начин отхвърли упрека на досегашните партньори. И успокои ПП-ДБ, че ГЕРБ нямат намерение днес да гласуват проектосъстава на кабинет, предложен от Мария Габриел. "Не вкарваме днес точката за гласуване, може да бъде разпределена чак в петък, ето ви 7 дни", реагира той. 

От ПП-ДБ обвиниха вчера ГЕРБ, че не е търсено съгласието на техните кандидат-министри и дори обявиха това действие на Габриел за противоконституционно. Определиха за недостойно поведението й, а Асен Василев заяви, че Габриел е "част от проблема" и я нарече "най-красивото лице на мафията в България". Лидерите на формацията свалиха доверието си от ротационния премиер и призоваха Румен Радев да оттегли указа си, което той отказа с обяснението, че в него предлага само министър-председател, не и структура и състав на кабинета.