Почти синхронно, само с разлика от няколко минути, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ излязоха с декларации-обръщения към (не)коалиционните си партньори, като всяка партия заяви на другата: "Вие сте на ход!". Това се случва на фона на прекъсването на преговори за съставяне на кабинет и общо управление, обиди, обвинения и искани извинения, като тонът в последните дни все повече се изостря. От ПП-ДБ вече намират Мария Габриел за неподходяща за премиер, след като тя занесе папка с имена на министри в проектокабинета при президента без да ги е съгласувала с тях. От ГЕРБ-СДС пък се обявиха твърдо против Асен Василев да ръководи държавните финанси.

Днес от партията на Борисов изпратиха до медиите следната декларация, в която заявиха категоричната си подкрепа към Габриел и нежеланието да работят с Василев. Ето какво още написаха те:

"ГЕРБ застава твърдо зад Мария Габриел и не отстъпваме от номинацията й за министър - председател! Разговори са възможни само след незабавно публично политическо извинение и след оттеглянето на Асен Василев от преговорите и от участието му в евентуален бъдещ кабинет!

Уважаеми колеги от ПП/ДБ, отговорността да кажем как може да продължим е взаимна. Действахте емоционално и не рационално, в пълно противоречие на всички договорки и в разрез с гласуваното доверие за реализацията на национален общ мандат. Поемете отговорност за действията на Асен Василев, разграничете се от него и нека заедно изработим план, адекватен на кризата, която умишлено създавате и към момента.

Вие сте на ход!", обявиха от партията на Бойко Борисов.