Разумното решение през цялото време е да седнем отново на масата на преговорите и да тръгнем от изходната позиция, която бе договорена преди 9 месеца. Това е, което трябва да се направи. Това, което обаче чух е, че има като идея да се вкара на гласуване в парламента само Мария Габриел като министър-председател. Това заяви премиерът в оставка Николай Денков пред журналисти в Брюксел. 

Според него, ако това бъде направено, ще означава, че само се симулира някаква дейност, което ще обърка още повече хората.

"Да се вкара за гласуване само Мария Габриел като министър-председател би било груба грешка, защото отново ще изнасили Конституцията. Съгласно нея министър-председателят и Министерският съвет се гласуват в един акт. Ако това бъде направено, означава, че само се симулира някаква дейност, която ще обърка още повече хората. Няма избран министър-председател, докато няма избран нов Министерски съвет. Затова се надявам ГЕРБ да се откаже от тази авантюра и да се върнем на масата за преговорите. Това, което разбрах от Кирил Петков е, че вчера се е опитал да осъществи някакви контакти с Борисов, но лидерът на ГЕРБ се е скрил", категоричен бе Николай Денков.

По думите му той е готов на всякакви разумни компромиси, които ще доведат до стабилно правителство, но изтъкна, че Мария Габриел е направила голяма политическа грешка. 

"Това е политическа грешка, от която всички в момента трябва да търсим начин да излезем. Така не се прави. Трябва да видим дали може да се поправи счупеното. Дали тя би могла да бъде премиер - не знам, това трябва да се говори в хода на преговорите. Да тръгнем от изходната позиция, която беше договорена преди девет месеца и да видим как може да стигнем до съгласие. Няма друго решение. Трябва да се създаде правителство, подкрепени от двете политически сили. Не е въпрос за едно-две имена. Въпросът е за преговори - как ще работи правителството, каква е програмата, ще успее ли да бутне нещата напред, както успяхме последните девет месеца", добави премиерът в оставка и обясни, че той няма комуникация с ГЕРБ.

"Това са преговорите, когато имате всичко заедно в комплект, двете страни са казали "да", стават и го реализират. Това значи завършени преговори. Всичко друго са празни приказки", заключи Николай Денков.

Относно искането на ГЕРБ Асен Василев да не бъде част от кабинета, премиерът в оставка лаконично каза, че не "зачерква никого".