ГЕРБ вече са готови да отидат на нови избори. Дори отговорността за това да падне върху тях, за тях това не е проблем, коментира развоя с ротацията политологът доц. Стойчо Стойчев. И обяснява защо е така: "Защото избирателите им предпочитат да има избори повече, отколкото да няма и да продължава управлението по този начин". Анализаторът търси знак за посока към предсрочен вот и в заминаването на Бойко Борисов за Букурещ, вместо да остане тук и да преговаря с ПП-ДБ. "Щом го правят така, ГЕРБ дават ясен сигнал, че за тях изборите не са проблем. И вече въпросът е дали ПП приемат също изборите като по-добра алтернатива. И как ще го изиграят двете коалиции, за да прехвърлят отговорността на другата", коментира той. Прогнозата му е, че ако някой от коалицията ПП-ДБ вземе също радикалното решение за предсрочен вот, то това ще бъдат от "Продължаваме промяната". 

- ПП-ДБ изненадаха ли ГЕРБ с бързо гласуваната оставка и след това с внасянето на правилата за избор на антикорупционната комисия зад гърба им? И каква е целта на това бързане?

- Не мисля, че са ги изненадали. Просто искат да скъсят максимално времето за мислене, за действия и за договаряне. Нали е ясно, че има два варианта оттук нататък - единият е да се подпише това споразумение, а другият е да се отиде на предсрочни избори.

- Възможно ли е това бързане да е застраховка от страна на ПП-ДБ, ако се стигне до избори, негативите да останат у ГЕРБ?

- Да, въпросът е точно кой ще понесе отговорността за това. И двете страни ще се стремят да прехвърлят отговорността на другата страна. Въпросът е, че това прехвърляне на отговорността се прави за пред избирателите. Сега не е много ясно дали ПП-ДБ са правили нови проучвания и са видели, че техните избиратели не искат да има нови избори. А да не би пък избирателите на ГЕРБ вече да искат нови избори. Защото, ако се окаже, че избирателите на ГЕРБ много повече предпочитат да се отиде на нови избори, отколкото да се продължи тая форма на управление, е възможно Борисов да поеме отговорността и да отидат на нови избори. Така че много зависи какво партиите целят по отношение на избирателите. Но и в двата случая става дума за комуникация, насочена пряко към избирателите.

- Тоест, това са изявления към техния твърд електорат?

- Точно така. Ако сега е видяло, че няма как да не се стигне до избори, и едната партия, и другата започват да мислят как да минимизират щетите по отношение на електоралните си резултати.

- Вчера пред актива на националното съвещание на ГЕРБ Борисов намекна, че е наясно какво искат и затова няма да ги кара да гласуват за избори или правителство, защото се притеснява после как ще вземе завоя. 

- Точно така. За ГЕРБ е ясно, че вече критична маса от симпатизантите им, включително и изявените лица на партията, искат по-скоро да се отива на избори, отколкото да се продължи управлението. В този смисъл вече за ГЕРБ става изключително лесно да поемат тази отговорност и да кажат - ами ето, не искат да подпишат това споразумение, няма време за него, връщаме мандата и да става каквото ще. 

- А как да тълкуваме изцяло женския екип, който Борисов им изпраща на преговори, без да участва самият той в него? Правя аналогия с преговорите за коалицията с Реформаторския блок, макар че те завършиха успешно. Тогава отново Борисов изпрати само дами - Румяна Бъчварова, Менда Стоянова и Цецка Цачева. Но в крайна сметка накрая пак се включи. 

- Това, че излъчва женски състав преговарящи, не означава, че се е отказал, а по-скоро праща хора, които не са остриета и не са се изказвали крайно негативно по отношение на управлението. Търси по-скоро някакъв компромисен вариант. В тази ситуация, в която него го няма, той можеше и да е тук, разбира се, но предпочете да е в Букурещ, съответно ПП скъсяват времето за реакция. Те могат да се разберат и за половин час и да подпишат споразумение, но ПП към момента не искат да подпишат такова. 

- А в същото време заявяват, че не искат избори, а правителство?

- Точно така. Защото електоратът на "Продължаваме промяната", по мое мнение, не иска да има предсрочни избори, защото няма да бъдат по-добре електорално представени, отколкото сега. 

- Или пък няма да бъдат отново във властта.

- Да, може да се получи друга конфигурация. И в този парламент може да се получи друга конфигурация, но доста по-трудно. Оттук насетне в такъв тайминг са възможността за неблагоприятно развитие по отношение на нови избори се увеличава, защото времето се скъсява. И в такава ситуация, ако ПП се опитват да прехвърлят отговорността за нови избори на ГЕРБ, е възможно ГЕРБ да я поемат.

- Какво целят ПП-ДБ с това бързане и притискане на ГЕРБ със сроковете - няма отчети на досегашните министри, няма време за по-обстойни преговори по смяна на министри?

- Притискат ГЕРБ, защото сега президентът ще извика Борисов, ще му връчи мандата и той ще има седем дни да го изпълни или да върне празна папка. Ако ПП-ДБ не искат да се подписва споразумение, част от неподписването е и този механизъм - с отчетите на министрите. Защото отчетите ще поставят въпроса за смяната на министрите. А смяната на министрите се урежда със споразумението. Няма как извън него да я решат.

- Виждате ли все пак да поемат риска ПП и ДБ и да се обвържат и документално с ГЕРБ, от което старателно бягат от самото начало на управлението, за да не им срине имиджът пред техния електорат?

- Зависи вече от какво се страхуват повече - дали от подписване на споразумение с ГЕРБ, или от отиването на нови избори. И до този момент те се плашеха взаимно - ако не станат нещата, отиваме на избори. И за двете партии този вариант беше по-неблагоприятният. Но може би ситуацията фактически се е променила за едната страна и тази страна е ГЕРБ. Ако Борисов е усетил на това заседание или преди него, че е по-добре за партията му електорално да отиде на нови избори, ГЕРБ тръгват по тоя път и "Промяната" вече са тези, които трябва да решат. 

- Да приемем, че преговорите тръгнат благополучно в петък, но при сравнителен анализ на двата документа, предложени от ПП-ДБ и ГЕРБ, има най-малко два непреодолими въпроса - службите и регулаторите. Кой ще отстъпи тук и дали въобще ще се стигне до отстъпление?

- Има два варианта - или продължават управлението, или отиват на избори. За да продължи управлението, трябва очевидно да има някакъв документ и той трябва да уреди тези неща. Ако се прецени, че се отива на нови избори, по-скоро няма да има никакви преговори. Ако седнат да преговарят, тогава каквото и да разпишат в документа, то винаги ще бъде предмет на някакъв вид скандали и спорове след ротацията. 

- Кога се очертава да разберем споразумение ли ще има, или избори?

- В момента, в който Борисов се върне с Мария Габриел. Не вярвам той в Букурещ да каже - "сега, като са гласували без мен оставката, аз няма да седна с тях на една маса". Напротив, ще има някакви преговори. И от резултата от преговорите ще проличи до каква степен ПП и ДБ са склонни да отидат на избори през юни заедно с европейските. На всичкото отгоре ще остане наполовина и съдебната реформа, защото те промениха рамката за избор на ВСС и ВСП, но самите избори не бяха направени. И ще останат за следващия парламент. ПП-ДБ много искаха това нещо да го направят и чак тогава да отидат на избори, но няма кой да им се хване на този номер. Самият Кирил Петков беше заявил, че докато няма избрана антикорупционна комисия и нов ВСС, няма да подписват никакво споразумение. Още тогава стана ясно, че те искат да си изберат състава на тези органи, след което пак няма нищо да подпишат, просто ще отидат на избори.

- Вашата лична прогноза каква е - до кой от двата сценария сме по-близо?

- Това, което аз мога да видя като процес генерално, е, че за ГЕРБ очевидно опцията избори вече не е чак толкова немислима или неприемлива, колкото беше преди месеци. Тоест, е възможно в ГЕРБ вече съвсем спокойно да действат, тъй като нямат нищо за губене в цялата тази ситуация. "Или ще ни подпишете това, което ви предлагаме, или отиваме на нови избори. Както ние ви подписахме" - казват най-общо те, след като приеха условията на "Промяната" преди 9 месеца.

Цялата работа не зависи толкова много от ГЕРБ в момента - те са дали две опции. Сега това зависи от ПП. Вътре има много фактори, които действат. Честно казано, това е силно непредсказуемо какво ще се случи. Ако вземем Христо Иванов, Атанас Атанасов - едно на ръка, там ще бъде по-силна консервативната позиция "нещо да се разберем, по-скоро да не ходим на избори". Но Кирил Петков, Асен Василев, другите лидери на "Промяната" - те са непредсказуеми. Аз не знам какви съображения имат, когато излизат с някакви решения. Възможно е да са по-радикални и да кажат "не, не, и без друго беше грешка това управление, давайте да отиваме на избори". 

- Ако някой завие към избори в коалицията ПП-ДБ, ще са "Продължаваме промяната"?

- Много по-сигурно ще са те, отколкото "Демократична България" в цялата й коалиционна съвкупност. 

- Дори и ГЕРБ да искат избори, ще чакат ПП-ДБ да ги предизвикат?

- Да, защото ако се каже, че активът на ГЕРБ е за нови избори, за партията пак е по-печелившо цялата работа да изглежда, че е по вина на ПП-ДБ. Защото пък избирателите на ПП-ДБ пък не искат да има избори. Въпросът е кой какво е мерил като социология и как им го е обяснил, и те какво решение са взели на базата на тази информация, тъй като партиите също динамично си измерват социологически нагласи. Те ги анализират без да се обявяват публично. Това е в момента фокусът - как възприема предсрочните избори електоратът на двете формации.

Очевидно, че за ГЕРБ развитието към нови избори е съвсем приемливо като вариант, за да тръгнат ГЕРБ по тази линия - правим на 5-и изявлението за споразумение, след което Борисов изчезва в Букурещ с Мария Габриел. Ако искаха на всяка цена тук да договорят правителството, да улеснят ротацията, най-малкото няма да го направят по този начин, а в някакъв друг порядък. Щом го правят така, те дават ясен сигнал, че за тях изборите не са проблем. И вече въпросът дали ПП приемат също изборите като по-добра алтернатива и как ще го изиграят двете коалиции, за да прехвърлят отговорността на другата.

Дори отговорността за предсрочни избори да падне върху ГЕРБ, за тях очевидно това вече не е проблем. Защото избирателите им предпочитат да има избори повече, отколкото да няма и да продължава управлението по този начин. Вчера на заседанието Томислав Дончев много точно систематизира какво мисли средностастическият гербаджия - не може Министерски съвет да продължава като нещо средно между стажантска програма и туристическа агенция. Той не го казва случайно, а защото хората така мислят.