Лидерите и депутатите от парламентарната група на ПП-ДБ се събраха за консултации в централата си на ул. "Кърниградска" в София, където трябва да обсъдят отговора си на предложения от Мария Габриел състав на Министерски съвет. На влизане те не скриха, че за тях ходът на кандидат-премиера е изненадващ и отказаха да обявяват лично мнение, преди то да бъде съгласувано при закрити врата.

"Това е кабинет на ГЕРБ-СДС, не е кабинет, който да е съгласуван с ПП-ДБ. Споразумението не е съгласувано с нас", беше най-ясният от коментарите. Негов автор беше премиерът в оставка Николай Денков, който е номиниран за вицепремиер по европейските в списъка Габриел.

Че от ПП-ДБ са изненадани, призна и Атанас Атанасов, а Кирил Петков отказа всякакъв коментар.

На фона на видимо смутените представители на втората политическа сила Рая Назарян от преговорния екип на ГЕРБ наля допълнително масло в огъня. Веднага след процедурата при президента Румен Радев тя обяви пред журналисти, че споразумението за бъдещо управление е одобрено от Христо Иванов, въпреки че останалите лидери от ПП-ДБ не са го подкрепили. А на въпрос на каква подкрепа разчита в парламента, Мария Габриел отговори: "На всички онези парламентарни групи, които поставят националния интерес над партийния".

По-рано пък именно Христо Иванов стана първият преговарящ, забелязан да излиза от парламента, но без да коментира какво се е случило вътре. 

Всичко това, допълнени от 105-имата депутати, с които разполагат ГЕРБ-СДС и ДПС, връща на дневен ред сметките с парламентарния калкулатор. А той показва, че предложеният от Мария Габриел кабинет може да събере нужните 120 гласа при гласуването в НС, ако информацията на Рая Назарян за противоречие между Христо Иванов и ПП се потвърди и депутатите на ДБ гласуват "за".

Вижте и всичко от инфарктния завършек на политическия ден: