Текат решаващите минути за договаряне на правителство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, които очевидно се използват от двата преговорни екипа именно за преговори. И от двете страни потвърдиха, че във времето до сакралния 12-и час по обед, си дават последен шанс да се разберат.

В парламента влезе лидерът на "Да, България" Христо Иванов и лаконично обяви пред медиите: "Шанс винаги има, стига да има разум и отговорност", предаде БНТ.

От ГЕРБ също потвърдиха, че си дават последен шанс.

Вицепремиерът в оставка и кандидат за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел коментира, че всичко ще стане ясно в 12 часа, когато президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС.

"Каквото ще се случи в преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, ще се случи до 12 часа днес", каза и Деница Сачева, която е част от преговорния екип на ГЕРБ, цитира я БНТ.

Рая Назарян, която също е част от преговорния екип, потвърди тезата, че в момента се оползотворява последният шанс.

Строго предупреждение им отправи и лидерът на ДПс Делян Пеевски, който призова Кирил Петков и Бойко Борисов да седнат, да подпишат и да направят правителство, като даде обещанието, че партията му ще ги подкрепя. Стана ясно, че самият той е участвал в изготвянето на част от текстовете в споразумението, които ГЕРБ са отказали да подпишат. 

По-рано днес Кирил Петков призова за спешна среща между преговарящите и повтори, че следващите 7 дни от мандата трябва да бъдат оползотворени за преговори, като изключи като добър варианта избори. Той разкри, че Бойко Борисов не отговаря на обажданията му, след като го е търсил, за да преговаря лично с него. Вчера и лидерът на ДСБ Атанас Атанасов призова лично Борисов да се включи в преговорите.

До този момент Борисов не е коментирал - нито извънредното изявление на четирите дами от преговорния екип на ГЕРБ, от които прозвуча ултиматумът снощи, че искат да са равнопоставени във властта, ако има правителство, нито последвалия отговор от ПП-ДБ, които останаха изненадани и призоваха за подписване на споразумение с готовност да дадат 7 министерства на партньорите. 

Твърдата позиция на ГЕРБ, че по-скоро можем да отидем на предсрочни избори, прозвуча в деня, когато се навърши точно една година от ареста на лидера им Бойко Борисов по разпореждане на тогавашния премиер Кирил Петков.