Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов потвърди, че не се е променила от вчера насам ситуацията за предсрочни избори. Същевременно повтори, че преговори ще има и след завръщането им от Букурещ от конгреса на ЕНП, Мария Габриел ще покани представителите на ПП-ДБ на среща. Той изрази раздразнението си, че вместо да отложат гласуването на оставката за идната сряда, за да имат време да преговарят от петък до тогава, партньорите са избързали да я подложат на гласуване в пленарната зала.

"Тяхното поведение е неразбираемо за мен. Вкарването в пленарна зала не го разбирам. Можеше да е в сряда, да излезе Кирил Петков да защити това правителство, аз да изляза да защитя и да кажем пред колегите - предлагаме новите министри и да продължим напред. Сега започваме да се питаме кога президентът ще даде мандат, на кого. Защо се дадохме в ръцете му, защо!? Сега от нас нищо не зависи", коментира Борисов пред българските журналисти в Букурещ.

Лидерът на ГЕРБ побърза да уточни, че Румен Радев в случая няма никаква вина за създалата се ситуация.

"Президентът няма дори да иска да се забърка в тази каша, в която вкарахме политическата система заради егото, гордостта на тези хора", категоричен е Борисов.

"Ние сами се поставихме, вследствие неразумното поведение на колегите, всичко трябваше да се реши предварително кога, как и какво. Изобщо, в случая президентът не ни е виновен. Виновни са тези самонадеяни хора, които в желанието си да покажат колко са велики ни тласнаха в криза. Предполагам, че президентът е разумен човек", добави Борисов, който очаква стартът на конституционната рулетка с консултации и мандати да започне през следващите няколко дни.

Той разкритикува Николай Денков, че се е похвалил с постижения на кабинета в инфраструктурата и настоя медиите да минат по пътя от София до Русе и да видят колко дупки и ями има.

"Да си вземе колата и да мине от София до Русе и да види каква кал, екологична смрад, циганско, чакай да не обидя циганите. Страшно! И като влезеш в Румъния, влизаш в Европа, а от нас надолу е ужас. И той излиза и се хвали с направеното. Абе, малко имайте срам. Преди три години ние го направихме", каза по адрес на Денков лидерът на ГЕРБ.

"Аз не говоря за химични реакции. Те откриха 14 км с 26,5 млн. индексации. Това прави приблизително по два милиона. Два милиона по-скъпо за километър строи Денков от Борисов. Къде са чувалите, бе, защо с два милиона на километър строите? Какво се промени за две години? Защо не го питате - защо индексирахте, какво се промени? Защо спахте три години? Къде отидоха тези два милиона, в кои чували, коя корупция? Това ни питахте нас преди три години, нали ние строяхме скъпо и беше корупционно с инхаус процедури, одобрено от ЕК. Е, честито българи, ей това е справянето на Денков в инфраструктурата", обобщи Бойко Борисов. 

Бившият премиер установи, че премиерската роля през последните години се е обезличила, докато в същото време лидерството на премиера е изключително важно. И подчерта ясно, че след като Мария Габриел е номинираният за премиер, тя трябва да си подбере екипа и да преговаря, а не някой друг. 

"Мария Габриел, която е кандидат за премиер, съответно и избран от нея помощен екип в сферите, които са най важни - правосъдие, енергетика, строителство, ще управлява този кабинет. Тя ще каже с кои министри може да работи и затова е логично преговорите да се водят от този човек", подчерта лидерът на ГЕРБ.

"Искаме ли премиер послушко, или такъв, с уважение го казвам, като академик Денков, който никога не можеше да вземе решение, докато не чуе Иван, в случая Модев, докато не чуе Кирил, докато не чуе Асен, докато не чуе една поредица хора. Премиерът е овластеният от парламента и от народа да взима бързи, смели и категорични правилни решения - дори и да сгреши, но неговите решения", попита Борисов.

Той попита как би се чувствал премиерът Денков, когато "над главата му седят" още четирима-петима лидери. "Той чувства ли се ръководител на това, което е? Не искам Мария Габриел да се чувства послушко или преди нещо да каже да трябва да се обади да пита някого. Тя трябва да взима сама решенията си веднага и бързо", каза Борисов. Едва след като тя си подбере екипа и каже, че може да работи с тези хора, идва ролята на лидерите, които да подпишат споразумението, обясни той.

Снимка: БТА

ПП-ДБ и ГЕРБ взаимно си отправиха покани за преговори

А докато Борисов обясняваше от Букурещ как Мария Габриел, като водач на преговорния екип и номинирана за премиер, ще покани ПП-ДБ на преговори в петък, оттам побързаха да покажат напечатани покани за същото.

"В ръцете си държа поканите към Мария Габриел, Бойко Борисов и техния преговорен екип, официално да им ги дадем в момента, и ги каним в петък в удобно за тях време в Народното събрание да започнем преговорите", заяви в парламента Кирил Петков, цитиран от БТА.

"Основната тема на преговорите, от наша гледна точка, са реформите в регулаторите, в правосъдната система, във всичките тези неща, за които досега говорехме, които показват дали имаме една обща визия за България или не. На базата на тази основа ще продължим разговорите с идеята, че кабинетът на Мария Габриел трябва да стане реалност", добави Петков.