ГЕРБ-СДС да предложи конкретен план и да каже как може да продължат преговорите за ротацията с ПП-ДБ. За това настояват от ПП-ДБ в позиция, разпространена от "Продължаваме промяната". Така те отговарят на последния ултиматум на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който сутринта даде още ден да помислят как да продължат заедно и да се извинят на Мария Габриел. 

"Изпълнението на мандат за съставяне на кабинет изисква гласуване на доверие във фигурата на премиера. Това е фундаменталната предпоставка, която се изисква по Конституция. В последните 9 месеца ние бяхме започнали да изграждаме базово доверие върху няколко основни принципа", посочват от ПП и ги изброяват:

  1. Мандатите се реализират като национални, което означава - общи;
  2. Всички решения относно състава на министерски съвет се взимат съвместно от премиера и вицепремиера;
  3. Всички компромиси са оправдани само до толкова, доколкото гарантират реформи и са в интерес на цялото общество.

От ПП-ДБ изтъкват, че осъзнават необходимостта България да има редовно правителство, което да изпълнява реформите, очертани в проектоспоразумението.

"Ние оставаме отговорни към съдбата на страната и готови да споделим отговорността за общо управление. Това може да стане само при възстановяване на формулата на доверие и гарантиране на реалната реализация на реформите. Това може да стане само със споделен екип, който спазва поетите ангажименти, със силен характер, устойчивост към натиск и лидерски качества, така че да може да се справя с огромните предизвикателства пред България днес. Гледахме на Николай Денков и Мария Габриел като гаранти за реализирането на тази формула и инвестирахме огромни усилия в изграждането на доверие в техните интегритет и устойчивост". 

На 19 март 2024 г., Мария Габриел върна изпълнен мандат без финално подписано споразумение за общо управление и без окончателно съгласуван състав на министерски съвет, припомнят от ПП. "С това действие беше драстично нарушена формулата на доверие и поставя страната пред нова политическа криза. Уважаеми колеги от ГЕРБ-СДС, ваша е отговорността да кажете как може да продължим. Действахте едностранно в пълно противоречие на всички договорки и в разрез с гласуваното доверие за реализацията на национален общ мандат. Поемете отговорност за действията си и предложете конкретен план, адекватен на кризата, която създадохте. Вие сте на ход", се казва още в партийната позиция.