Корнелия Нинова даде да се разбере, че не подкрепя идеята за "конституционно правителство", защото нямало такова нещо. Тя поиска авторите на идеята да разяснят какво точно ще променят в Конституцията, за да си определи позицията и БСП.

Преди коментара по последната формула за кабинет Нинова обяви решенията на пленума на партията. На своето заседание Националният съвет на БСП препотвърди прекратяването на участие в преговорите с ГЕРБ-СДС и отказа от подкрепа за първия мандат, но реши партията да участва в разговори за реализиране на втори и трети мандат за съставяне на правителство. 

Освен това Националният съвет възложи на депутатите на парламентарната група на коалицията да гласуват против правителство, предложено от ГЕРБ-СДС. Ако не се състави редовно правителство и се назначава ново служебно на президента Радев, членове на БСП да не участват в него, гласува още пленумът с 98 гласа "за" и 2 "против". Решенията на Националния съвет оповести пред медиите лидерът на социалистите Корнелия Нинова. 

Нинова коментира защо, ако не се състави редовен кабинет, партията забранява занапред членове на БСП да участват в служебни кабинети на Румен Радев.

"Защото не споделяме част от политиките на сегашното служебно правителство. И не искаме БСП да се включва със свои представители", каза тя. Нинова обясни, че това предложение дошло неочаквано от залата на пленума. Тя даде за пример орязването на социални разходи в предложения бюджет от служебния кабинет и износа на оръжия за Украйна, който осъществявал той, в което БСП се разминавала със сегашните служебни министри.

Нинова не каза дали министрите, които са социалисти, ще бъдат санкционирани или изключени от партията, ако влязат в следващ служебен кабинет. "Имаме си устав", каза тя без никаква конкретика. 

"Това е принципна позиция, защото вече няколко пъти наши членове влизат в служебни кабинети без да е уведомена партията и разбираме от медиите. А след това върху партията се хвърля отговорност върху определени политики. Като иска някой лична кариера, да си я прави, но не за сметка на БСП", аргументира решението на НС на БСП Нинова.

В момента в кабинета на Гълъб Донев има няколко социалисти, които са министри - като Крум Зарков на правосъдието, Весела Лечева - на спорта и Явор Гечев - на земеделието.

Нинова не даде подробности как ще действа парламентарната група на БСП при втория мандат, освен че ще се отзове, ако бъдат поканени на преговори. 

"Нека да се изчерпа вариантът за първи мандат. Надявам се всички спекулации за депутати, които няма да влязат, да отпаднат", категорична беше тя, че няма да има социалист, който да подкрепи кабинета "Габриел" с първия мандат.

Една от грешките на Бойко Борисов за първия мандат беше, че предложи ярка политическа личност за министър-председател", коментира още тя за разговорите около първия мандат. "В това яростно политическо противопоставяне, смятаме, че лидерите и ярките политически лица на партиите трябва да отстъпим назад, ако искаме да постигнем съгласие по важни национални задачи", смята лидерката на БСП.

Соцлидерката коментира с резерви идеята на Христо Иванов, одобрена от Бойко Борисов - за "конституционно правителство".

"Конституционно правителство не значи нищо, поне на мен и на правото не говори нищо", заяви Нинова. И попита какви промени предвиждат в основния закон. "Само общи приказки и лозунги, нищо конкретно не се говори отново. Дали ще има промяна в частта, която засяга семейството", допусна тя. И посочи, че могат да изкажат мнение за това само ако имат повече детайли по тези намерения за промяна в Конституцията. "Хайде да си изяснят и те какво точно предлагат и тогава ще го коментираме", добави тя.

По-рано днес в интервю за БНТ Александър Симов, член на Националния съвет на БСП, коментира, че принципната позиция на партията винаги е била да участва в разговори за съставяне на редовно правителство.

Затова започнахме участие в разговорите, не сме се договаряли за постове, искахме да говорим за политика, допълни той. Симов заяви, че БСП се е оттеглила от разговорите за правителство с ГЕРБ-СДС, защото не са били поставени истинските проблеми на обществото.