За работещо правителство е необходимо да има устойчива политика, ясни принципи и стабилни основи, заяви пред журналисти в Ямбол президентът Румен Радев във връзка с опитите да бъде сформиран кабинет с първия мандат.

"Не е въпрос на търсене, не е въпрос на лотария", коментира Радев търсенето на още пет гласа, с които да се осигури необходимата подкрепа за правителство на ГЕРБ-СДС, цитира думите му БТА.

Както стана известно, с обещаната вече подкрепата на ДПС и ИТН, експертно правителство (по състав и структура) на Мария Габриел би си осигурило 116 гласа в Народното събрание.

Очаквам първият мандат с имената на министрите да бъде върнат от Мария Габриел в 15:00 часа в понеделник, отбеляза Румен Радев.

Междувременно депутатът от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова потвърди по Нова, че в понеделник Мария Габриел ще върне на президента Румен Радев изпълнен мандат. Петкова каза още и че в състава на предложения кабинет ще има експерти на ДПС и ИТН.

Самата Габриел каза, че структурата на Министерския съвет остава същата, защото, по думите й, в момента няма време за промени. Но имената ще обяви в понеделник.

Държавният глава е в Ямбол, където заедно с министъра на младежта и спорта Весела Лечева откри национален турнир по утринна гимнастика и инициативата "Спортувай с президента". В двете спортни мероприятия участват повече от 500 деца от цялата страна.

Радев отказа да коментира политически теми с думите "не искам да разваляме празника на децата с политическо злободневие".