"Перспективите за втория мандат са добри, но нека първо завърши процесът по първия мандат, след това ще започнем разговори", заяви в Димитровград съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев.

"Имената на предлаганите от нас министри бяха публикувани още преди две седмици, така че всички партии са имали възможност да се запознаят с тях, да си направят проучвания и ако има проблеми или забележки, да са готови, когато започнат разговорите", добави Василев, цитиран от БТА.

Асен Василев отхвърли анонсите, че е възможно съставът на проектокабинета "Денков" да претърпи промени и министрите да бъдат заменени с експерти. 

"Не мисля, че това ще се случи", каза Василев по повод думите на депутата Ивайло Мирчев, че е възможно номинираният от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" за премиер акад. Николай Денков да предложи различен от първоначалния състав на правителството с експертна насоченост. "Акад. Денков има пълната свобода да предлага състав", увери съпредседателят на "Продължаваме промяната".

Василев съобщи, че в момента политическата сила работи по номинация за бъдещ кмет на София, която да бъде обща със "Спаси София" и "Демократична България".

"Номинацията ще бъде обявена в следващите 2-3 седмици, а след това ще започне и процесът по номинации за местните избори в страната, уточни той.

"Внесеният от Министерството на финансите бюджет за тази година има различни дефицити", коментира макрорамката Василев. "Вече стана ясно, че, например, митниците прогнозират приходите за тази година да бъдат с милиард и половина по-ниски, отколкото миналата", посочи той и добави, че не са заложени никакви приходи по Плана за възстановяване и устойчивост.

"Виждаме, че част от тежкото законодателство започна да се движи, така че може да се направи реалистична прогноза, че тези оставащи 15-16 закона ще бъдат приети в следващите няколко месеца и ще може да се отключи второто плащане", поясни Василев.

Като други пороци той посочи увеличената с 40%, или 2-3 милиарда лева, издръжка на ведомствата, което по негови думи е "доста необяснимо", и раздути капиталови разходи. Василев обобщи, че дефицитите трябва да бъдат оправени, за да се влезе в 3-процентната бюджетна рамка. В същото време в хазната има средства - в момента в Единната сметка има над 9 милиарда и 600 милиона лева, отбеляза още Василев.

Асен Василев беше в Димитровград за откриването на нов партиен офис и каза, че до местния вот партията ще стъпи във всяка община.