Президентът Румен Радев връчи третия, последен, проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 46-ото Народно събрание на БСП. 

Вижте снимки

"Избрах да връча мандата на БСП, защото партията изповядва ценностите свобода и солидарност. Тя съхрани откритост и диалогичност при досегашните усилия за съставяне на правителство. Но главната причина са хилядите честни социалисти, които познавам. Вярвам, че тези хиляди честни хора са гарант, че третият мандат ще бъде употребен за съставяне на кабинет при ясни ценности и от безспорни личности. Защото България има нужда от правителство", аргументира се държавният глава. 

По думите му България има нужда от лидерство, а политическата отговорност не трябва да се размива.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза от своя страна, че ще положи неимоверни усилия да сформира редовен кабинет. 

"Разбираме отговорността, която поемаме. България е изправена пред изпитания и ще положим всички усилия, за да съставим редовен кабинет с мнозинство в парламента, който да приеме мерките за реформи и промяна и да гарантира стабилност на България и сигурност на българските граждани", добави тя.

Вчера след като стана ясно, че БСП ще получи третия мандат, Корнелия Нинова заяви, че ще поканят на разговори "Изправи се БГ!Ние идваме!", "Демократична България" и "Има такъв народ". Нинова уточни, че ще подходят различно от първия мандатоносител и няма да поставят предварителни условия и предварително определени кандидатури за премиер и министри.

От БСП искат партиите да търсят консенсус и решението да бъде взето заедно, като всичко ще се случи публично. Нинова каза още, че кандидатът за премиер не трябва да е нито един от политическите лидери на партиите. Моментът е такъв, че трябва да отстъпим назад и да изберем надпартийна фигура, консенсусна, уважавана, която да може да проведе политиките, които ще заложим и да изведем заедно България от кризата в следващите месеци, коментира лидерката на социалистите.

Първите два мандата бяха връчени на победителя на изборите на 11 юли „Има такъв народ“ и на втория по брой на гласовете – „ГЕРБ – СДС“. И двете партии върнаха мандата и се обявиха за опозиция.

Ако и левицата не успее да състави кабинет в рамките на седмица, президентът ще разпусне 46-ия парламент и ще насрочи нови извънредни парламентарни избори.