Спотайвайки се в мрака, прегърнал своя автомат, 50-годишният украински войник с позивна "Бел" казва, че би искал повече от неговите млади сънародници да участват в битката с руската инвазия.

Изправени пред по-многочислен и по-добре оборудван противник, украинските сили разчитат в голяма степен на "старите кучета" като него да защитят страната от нестихващите руски атаки. "Те (младите) трябва да осъзнаят, че никой друг освен нас и тях няма да направи това", казва старият войник в учебен център на украинската армия в Източна Украйна, като се представя само с позивната си.

Украйна е притисната от необходимостта да набира още военнослужещи за бойните действия, които продължават вече 27 месеца, като желаещите наборници са по-малко, отколкото бяха в първите месеци на руското настъпление. Наскоро украинските власти въведоха по-строги правила за мобилизация и свалиха долния праг на възрастта на подлежащите на набор мъже на 25 години. Горната възрастова граница е 60 години. Някои украински представители изчислиха, че средната възраст на украинския военнослужещ в момента е над 40 години.

Ройтерс получи достъп до учение на 33-та механизирана бригада в Донецка област, където силите на Москва бележат лек напредък в няколко района. Войниците са обучавани в редица умения - от разчистване на траншеи до картечна стрелба от камион. Някои вече са мобилизирани за бойните действия, докато други още просто се обучават.

Старшината на бригадата с позивна Заместника казва, че много от мъжете, които в момента минават през обучението, са на възраст над 50 години, но са по-мотивирани от младите. "Те знаят защо са тук: в името на децата и внуците си", заявява 44-годишният Заместник.

Силите на Москва, поела инициативата след опита на Киев за контранастъпление миналата година, постепенно навлизат в територии, откъдето могат да застрашат стратегически градове и пътища.

Украинските представители обявяват, че искат руските войски да се изтеглят изцяло и Киев да си възвърне международно признатата територия - нещо, което мнозина експерти определят като трудна задача, като се има предвид, че конфликтът изтощава Украйна и изчерпва все повече ресурсите ѝ.

Друг командир на 33 механизирана бригада - с позивна Канада, който е и на 40 години - отбелязва, че старите войници може да бъдат обучавани в отбрана на позициите, докато Украйна се стреми да укрепи армията си.

"Става въпрос обаче и за други бойни задължения - да се превземат територии, окопи, да се върнем нашата земя - за това, разбира се, ти трябват млади бойци, които са по-издръжливи", казва той. Наборните усилия на Украйна бяха активизирани от пи ар кампаниите на правителството и армията за привличане на доброволци, на които се дава право на избор къде и как да служат.

50-годишният пехотинец Бел отправя призив към семейните си сънародници: "Имаме нужда от защита сега, а не чак когато дойде повиквателната".

Превод: БТА