Започна първата среща от кръга консултации, които ГЕРБ провеждат с парламентарно представените политически сили. Консултациите са при закрити врата, а не каквато беше след предишни избори - да се излъчват на живо от медиите. Изявленията се очакват след всяка от срещите.

Снимки от срещата ВИЖТЕ ТУК >>> 

Първи на масата на преговорите седнаха от ДПС, които пристигнаха в парламента с шестима свои представители, но без лидерите на партията Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. 

В разговора с преговорния екип на ГЕРБ участват Йордан Цонев, Искра Михайлова, Станислав Анастасов, Ертен Анисова, Байрам Байрам и Елван Гюркаш.

От страна на ГЕРБ са трите дами, определени за преговарящи от Борисов - Рая Назарян, Деница Сачева и Теменужка Петкова.

От ДПС бяха и първенци в нетърпението си разговорите между първия мандатоносител ГЕРБ да започнат колкото се може по-бързо, а лидерът Делян Пеевски подкани още миналата седмица Бойко Борисов да кани всички евроатлантически лидери на  разговори за евроантлантически кабинет.

Към момента вторите поканени от ПП-ДБ отказаха да разговарят с ГЕРБ и отхвърлиха поканата да седнат на една маса.

След тях е ред на "Възраждане", а останалите три парламентарни формации - БСП, ИТН и "Величие", са поканени да се изредят във вторник, според графика, анонсиран от ГЕРБ, освен ако и те не откажат.

От "Величие" още предварително казаха, че лидерите преговарят с лидери и отказаха да седнат на една маса с преговорния екип в състав Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова. 

Поканите към останалите политически сили пък са отправени по реда на електорална тежест след последния парламентарен вот.

Борисов още предварително заяви, че не вижда шанс за съставяне на кабинет извън първия мандат на ГЕРБ. Той беше категоричен, че дава една седмица срок и след това отиваме на избори през септември, ако няма договорено правителство и мнозинство.

Снимка: Пресцентър ПП ГЕРБ

Борисов предложи експертен кабинет с премиер от неговата партия, както и с условието външният и военният министър да бъдат излъчени от ГЕРБ.

Той нееднократно повтори, че кабинет само с ДПС, нито пък коалиция с тях, няма да прави. Към момента обаче такава отказват всички останали без "Има такъв народ", които мълчат каква ще бъде тяхната позиция. В кабинет с мандата на ГЕРБ няма да влизат ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и "Величие", предвид теахните първоначални заявки. 

Снимка: Пресцентър ПП ГЕРБ

Междувременно президентът вече насрочи свикването на новото Народно събрание за сряда от 9:00 часа.