Общо седем души, сред които двама сръбски граждани и 30-годишна българка с афганистански произход, са арестувани за подпомагане на афганистанци да преминат незаконно през страната. Това съобщиха на съвместен брифинг в Районната прокуратура в Пловдив.

Мигрантите са били превозвани от турската до сръбската ни граница. Арестите са извършени на 14 юни след разследване, водено от близо една година, в което е участвала и Международната организация на криминалната полиция, известна като Интерпол, предаде БТА.

Районният съд в Пловдив е постановил мерки за неотклонение "задържане под стража" спрямо шестимата мъже, а жената е с домашен арест и контролираща гривна, тъй като има много малко дете, за което трябва да се грижи.

На 14 юни в отдел 11 при Главна Дирекция "Борба с организираната престъпност"(ГДБОП) - МВР са постъпили данни за конкретния автомобил, който ще превозва мигрантите. Същият е спрян при 116-и километър на автомагистрала "Тракия", каза Мариян Митков, началник на отдел 11.

В лек автомобил са открити 11 афганистанци, мъже на около 20-25 години. Арестуван е шофьорът на автомобила, а по-късно - и други шест лица, съпричастни към организирането за незаконното преминаване на страната. Те са задържани в София и Хасково. Всички са неосъждани с изключение на 30-годишната българска с афганистански произход, която има условна присъда за трафик и е все още в рамките на изпитателния срок. Двамата сръбски граждани са на 23 и 22 години, а българите са на по 35 и 40 години.

Всеки от 11-те афганистански граждани е заплатил по три хиляди евро, за да бъде транспортиран от Турция през България за Сърбия, каза районният прокурор на Пловдив Петър Петров. По думите му през изминалите три дни са установени множество на брой леки и тежкотоварни автомобили, подготвяни за трафик. Благодарение на съвместната ни работа са осуетени множество предстоящи трансфери, посочи Петров. Претърсени са три адреса в София и два автомобила, от които са иззети вещи, съпричастни към деянието.

При така повдигнатото обвинение арестуваните ги грози наказание от две до 10 години и глоба от пет хиляди лева до 20 хиляди лева.