В една парламентарна република най-важно е парламентът да работи и затова свиках парламента възможно най-рано, каза президентът Румен Радев по време на днешното си официално посещение в Черна гора.

От решенията на парламента зависи развитието на всички останали въпроси, добави държавният глава.

Президентът направи изявление по време на пресконференция с черногорския си колега Яков Милатович.

ВИЖТЕ СНИМКИ >>>

По-рано днес от прессекретариата на президента съобщиха, че със свой указ на основание чл. 75 от Конституцията, държавният глава Румен Радев свиква първо заседание на новоизбраното 50-о Народно събрание в 9:00 часа на 19 юни 2024 г., а от ГЕРБ-СДС стартираха срещи с парламентарно представените партии за съставяне на кабинет.

Румен Радев изрази подкрепата си за Черна гора, която се стреми да стане 28-ата страна членка на ЕС.

Снимка: БТА

"Вярвам, че България ще продължи да отстоява своята политика на подкрепа на евроинтеграцията на Западните Балкани. България е основният двигател на тази политика. Вярвам също така, че българският парламент и правителство ще продължат да се придържат към тези политики, които да гарантират устойчивост и необратимост на евроинтеграцията на Западните Балкани. Това ще рече този процес да не бъде ускоряван и подвластен само на базата на геополитически обстоятелства. А да се движи на принципа на собствените заслуги и спазването на Копенхагенските критерии. Да се съди съобразно политиките за изграждане на добросъседски отношения, на конструктивно партньорство със съседните държави, на спазването на човешките права и върховенството на правото", каза българският президент.

"България винаги е подкрепяла Черна гора в стремежа ѝ за бързо интегриране и получаване на статут на член в Европейския съюз", посочи още Радев. "В сравнение с всички останали страни от региона, Черна гора е водеща държава в този процес - докладът на Европейската комисия за междинните показатели по глави 23 и 24 дава предпоставка за ускоряване на процеса".

В отговор на въпрос на черногорска журналистка дали България ще блокира членството на Сърбия в ЕС заради положението на българското малцинство в Сърбия, президентът Румен Радев каза, че България съди за напредъка на всяка една страна по пътя на европейска интеграция в зависимост от спазването на Копенхагенските критерии, правата на различните етнически общности. "(...) За нас основен критерий ще бъде състоянието на българското малцинство във всяка една държава. Възможността на това малцинство да отстоява националната си идентичност, да може свободно да изразява своята култура, език, традиции и да има съответните условия за икономическо и социално развитие в региона, където живее", посочи Радев.

Снимка: БТА

Черногорският му колега подчерта интереса на страната му към двустранно сътрудничество с България.

"Благодарим за политическата и експертна подкрепа за евроинтеграцията на Черна гора, като се надяваме да станем 28-ата страна членка на ЕС до 2028 г. Само стабилен регион, който е проспериращ икономически и се базира на взаимното доверие, може да направи крачка напред в своето общоевропейско бъдеще", каза президентът Яков Милатович.

"Подчертавам интереса за двустранното сътрудничество, особено в сферата на икономиката", каза още държавният глава на Черна гора.

Снимка: БТА

В знак на трайното приятелство между нашите държави държавните лидери посадиха "дърво на приятелството" в двора на президентската резиденция в Цетине. Ще започне и реципрочно наименуване на улици в Подгорица и в София на важни личности или географски имена в двете държави, допълни Милатович.

Снимка: БТА

"Искам да благодаря на президента на Черна гора за поканата и топлото гостоприемство. България цени изключително високо отличните си отношения с Черна гора, базирани на дългогодишно приятелство и взаимно доверие, на вековни културни, исторически и духовни връзки, на конструктувно партньорство и на общи цели. С президента Милатович направихме обстоен преглед на нашите двустранни взаимоотношения и обменихме мнения по актуални въпроси", каза държавният глава Румен Радев.

Той подчерта, че и от двете страни има амбиции за задълбочаване на двустранното сътрудничество в сферата на индустриалното сътрудничество, икономиката, ИТ сферата, отбраната, науката, културата.

"Ключовото условие е да имаме по-добра свързаност", подчерта Радев.

Снимка: БТА

Той допълни, че очаква правителствата на двете държави да работят по-активно за откриване на директна авиолиния между София и Подгорица.