Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ започва преговори за експертен кабинет и мнозинство от понеделник. Той е категоричен, че правителство ще има само с първия мандат и с условието да е доминирано от неговата партия и министър-председателят да е от ГЕРБ. Пред скоби постави и изискването си външният, и министърът на отбраната да бъдат излъчени от ГЕРБ. Самият Борисов няма да се кандидатира за поста, за да не минира шанса за кабинет. Ако всичко това не се случи, отиваме на поредни избори през септември.

"Правителство ще има, ако премиерът е от ГЕРБ. Аз няма да се кандидатирам за премиер, просто за да можем да успокоим възможностите за преговори", уточни той. 

"Ще излъчим преговорен екип - Теменужка Петкова, Рая Назарян и Деница Сачева", обяви Борисов. По думите му преговорите започват още в понеделник. 

"В понеделник ще поканим лидерите на всички партии по темите - правителство и парламент. И ако може да се положат на една плоскост, да се работи паралелно поради изострените отношения между лидерите, мисля че би било работещо", коментира той. "След консултациите ще чуем какво мислят другите партии", добави Борисов и призна, че още не е говорил с никого от останалите лидери. Преговорите трябва да се водят в парламента, подчерта той.

По думите му само първият мандат е шансът за сформиране кабинет. Другият изход е септември на избори, защото кабинет с втория и третия мандат няма да има. Борисов изключи варианта ГЕРБ да пробват с кабинет на малцинството и изрази готовност за диалог и компромиси. 

"Единственият шанс да има правителство, е всеки да надмогне егото си, да се направи експертен кабинет, доминиран по важните министерства от ГЕРБ - премиер, външен министър, отбрана - това дават резултатите от изборите и ако може с отговорните политици да се намери диалог и да намерим експерти в първия мандат. Не се ли състави правителство с партията, победила с 10%-11%, с другите мандати няма как да стане.", каза лидерът на ГЕРБ, като формулира условията си.

Снимка: БТА

"В следващите седем дни трябва да имаме правителство. Ако не, директно отиваме на избори през септември", предупреди той.

Причината да държи на доминация на ГЕРБ в кабинета Борисов оправда с това, че трети път няма как да обясни на своите, че отново ГЕРБ печели избори, но ще отстъпва водещите министерски позиции. Борисов уточни, че Мария Габриел няма да влиза в състава на кабинета, защото има друга работа.

Снимка: БТА

Бойко Борисов коментира и думите на съпредседателя на ПП Кирил Петков, че каквото и правителство да предложи ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ ще бъде опозиция. "Така, както сме работили с ДПС по политики, така каним всички партии да работим по политики. С подобни разговори - за реванш, отиваме на избори. Това ще предложа на всички партии. В понеделник, ако отидем и кажат така, отиваме на избори", каза Борисов.

"В коалиция с ДПС не влизаме", уточни още той, въпреки че призна, че с Движението са си партнирали по много теми. "Резултатите на ДПС дават право на Делян Пеевски да говори, че има претенции за  изпълнителната власт", отбеляза още Борисов.

Лидерът на партията е категоричен, че ГЕРБ ще се опитат да направят правителство за дълго време.

"След 11 избора това състезание вече омръзна", предупреди Борисов. "Явяват се нови играчи, излизат на сцената, след това по един или друг начин изчезват", коментира той по повод появата на "Величие", като я обвърза с поредицата от избори, които вече втръснали на избирателите.

Снимка: БТА

"Действително е времето за държавници, не е време за егоцентрици, нито за противоборство между институции. Отнасям се с огромно уважение към президента Радев, но той също представлява тази държава", каза Борисов и напомни участието му във властта през служебните кабинети. Той не споделя мнението на анализаторите, изказано и от Делян Пеевски вчера, че президентът готви нов политически проект.

"Не съм съгласен с тези, които казаха, че се задава нов прокт. Ние си спомняме министрите, които излъчваше президентът. Аз съм за парламент, правителство, президентство по общите национални въпроси да има разбирателство", коментира Борисов и изреди на колко политически формации е дал път досега Румен Радев през назначенията в служебните кабинети.

Борисов коментира и оставката на лидера на "Да, България" Христо Иванов, като изрази съжаление.

"За Христо Иванов съжалявам, аз от години работя с него, но той си е малко такъв - като види зор и предпочита малко по-спокойно, съжалявам за него", каза лидерът на ГЕРБ.

По думите му очакването на всички наши външни партньори в Европа и Америка е ГЕРБ да сформира стабилно правителство.

Борисов обобщи, че е много доволен от резултата на ГЕРБ.

Снимка: БТА

"Бием с над 11 процента. Аз съм много доволен от резултата. 11 процента от прекия си противник на изборите! Искате да се чувствам виновен, че съм ги победил?", каза той по адрес на ПП-ДБ. "Имаме прекрасен резултат и ако искаме на следващите избори всички партии да имаме добри резултати, трябва да направим правителство", наблегна той.

"Тази система на преразпределение на гласовете ни даде 11 процента разлика, но един депутат по-малко. И сега всички пак казват - ами той, Бойко да се оправя. Обръщам се към всички лидери на партии - ултимативното говорене, биенето в гърдите, сърдитите, дезертиралите - не е време, защото виждате - светът е във война и пред голяма война, ако политиците, мъдреците в света, не намерят противодействие, дипломация и успокоят света. Сега времето е за мъдри мъже и жени.", коментира поведението на останалите политически сили Борисов.

И обясни защо чак на четвъртия ден след изборната нощ коментира изхода от вота и какви ходове ще предприеме партията, след като спечели изборите, но изгуби около 100 000 гласоподаватели и едно депутатско място. Той обаче оправда мълчанието си досега с разместването на окончателните депутатски места, които предполагат коментар и анализ едва след финалното им обявяване от ЦИК. И призова и останалите партии да говорят на следващи избори едва след като се знае официалният резултат. 

"След следващите избори запомнете - когато излязат резултатите, тогава има брифинг", обърна се той на финала на пресконференцията към медиите.

Преди Борисов анализ на резултатите от вота на 9 юни направи заместникът му в ГЕРБ Томислав Дончев. 

За нас тази победа е важна, защото се случи след години опити на част от държавните институции да унищожат ГЕРБ, което очевидно се е оказало неуспешно, заяви Томислав Дончев. И подчерта, че в едно състезание резултатът си е резултат. 

"Първият е първи, дори с един процент разлика, вторият е втори, третият е трети", отговори на внушенията зам.-председателят на ГЕРБ.

"Няма да показвам карта на страната, но обърнете внимание на изборната география", призова той. Дончев отчете, че ГЕРБ са си върнали загубената подкрепа във Варна, Видин, Пазарджик, Шумен, Добрич, Русе, градове, където партията печели сега, но е загубила на местните избори.

"Очевидно е, че можем да показваме добри резултати и когато нямаме присъствие в местната власт", заключи Томислав Дончев. За София той констатира, че ГЕРБ са си върнали позиции в 9 от столичните района. Рая Назарян има с 1000 преференции повече от Лена Бориславова в София, а Георг Георгиев - два пъти повече от Кирил Петков в Перник, каза още той. В 174 общини печели ГЕРБ, ПП - в 3, продължи с равносметката зам.-шефът на ГЕРБ. Хитрино и Грамада се оформят като центрове на либералната общност, заключи с ирония Дончев, визирайки ПП.