Издаването на новите лични карти с биометрични данни започна от днес, а пръв пръстовите си отпечатъци даде вътрешният министър Калин Стоянов, който пусна заявление за документа сутринта и си го получи по обед.

Новите лични документи съдържат много и по-сериозни защити, за първи път има биометрични данни - пръстови отпечатъци от двете ръце, а след известно време ще има възможност и за т.нар. електронна идентификация, обясни служебният министър на вътрешните работи.

Стоянов добави, че до края на годината цените за нови лични документи ще останат досегашните, но следващата година ще има актуализация на цените.

Калин Стоянов добави, че гражданите ще могат да използват старите си лични документи и не са задължени да ги сменят сега, цитира го БТА.

Той съобщи още сутринта в личния си профил в социалната мрежа, че е подал заявката за новата лична карта и публикува снимка как дава пръстови отпечатъци.

Снимка: Фейсбук, личен профил на Калин Стоянов

"От днес стартира издаването на личните документи от ново поколение. Преди минути подадох заявление за издаване на нова лична карта. Документът, освен изображението, ще съдържа електронен носител на информация със записани биометрични данни. Смяната на личната карта не е задължителна и всеки гражданин може да се възползва от услугата при изтичането на срока на валидност", написа той в профила си във Фейсбук.

Снимка: Фейсбук, личен профил на Калин Стоянов

Цената за издаване на лична карта поскъпва от догодина почти двойно - от 18 на 30 лева, за обикновена поръчка. За бърза поръчка услугата ще струва 60 лева.

До края на годината се запазва и тарифата за издаването на личен документ за лица с трайна намалена работоспособност или вид и степен на увреждане 50 и над 50 процента, като от началото на следващата година за обикновена услуга се въвежда цена от 3 лева, за бърза - 6 лева и за експресна - 15 лева. Лична карта със срок на валидност от една година се издава на лица, от които е невъзможно снемане на пръстови отпечатъци, поради временна физическа невъзможност.

Попитан дали има предложение да остане на поста си като министър и в редовния кабинет, Стоянов каза, че България има огромна нужда от стабилно правителство, което да продължи да реализира приоритетните национални политики.

"За момента аз нямам предложение, не съм разговарял с никого, ако евентуално получа такова предложение, аз и моят екип сме готови да довършим това, което сме започнали, а те са доста неща", коментира Стоянов.

"Във връзка с нелегалната миграция ситуацията е изключително спокойна", коментира още Стоянов. По данни на "Гранична полиция" в момента, от началото на годината до днес имаме 73% спад на нелегалната миграция, сравнено със същия период за м.г

По думите на Стоянов границата се охранява така, както трябва и това ще бъде един от основните моменти, които ще бъдат водещи да бъдем приети в Шенген и по сухопътните граници до края на годината.