Военният самолет с тленните останки цар Фердинанд кацна на правителствения ВИП на летище София малко след 14 часа днес. Така, 106 години след абдикацията 76 лета след смъртта на най-дълго управлявалия ни монарх в Третото българско царство, той "се прибра" в България, каквото беше волята му. 

Снимки от церемонията ВИЖТЕ ТУК>>

Ковчегът, който беше свален тържествено и положен в катафалка, придружен от гвардейци, отпътува към двореца "Врана". Там той бе посрещнат от Симеон Сакскобургготски, съпругата му Маргарита и децата им Константин-Асен, Кирил Сакскобургготски, Калина със своето семейство. Заедно с тях са и западно - и средноевропейски митрополит Антоний, официален пратеник на Светия Синод и от апостолическия нунций в България архиепископ монсеньор Лучано Суриани.

"Този жест да се върне цар Фердинанд в България го намирам като нещо, което сочи към друго виждане и друг прочит към историята", каза Симеон Сакскобургготски пред медиите в царския дворец "Врана" в София. "Преди всичко съм благодарен за всичко това, защото това е за нашата история на България. Това също показва, че ние си уважаваме миналото както другите народи и признаваме и зачитаме заслугите на нашите владетели", допълни той.

Снимка: БТА

Сакскобургготски каза още, че е факт, че тленните останки са в България благодарение на труда на толкова много хора, цитира го БТА. "Мисля, че това е сигнал към нашето настояще. Повече от велики трябва да сме обединени, защото тогава можем да постигнем много", обясни той.

Траурната церемония започна в 15:30 ч. в царския дворец "Врана" и бе отворена за граждани. Ковчегът на Фердинанд бе покрит с щандарт с жълто, бяло и черно, които са характерни цветове за германската държава Саксония, откъдето произхожда династията Сакскобурггота. Те са привнесени у нас от цар Фердинанд и са част от лентите на висшите държавни отличия на Третата българска държава.

"Горд съм и всичко тук надмина моите очаквания - церемонията, топлотата на хората и всичко направено на държавно ниво, чисто лично. Безкрайно се радвам да видя моят баща толкова щастлив, православната, католическата църква и мюфтийството заедно. Гордост е за всички нас това признание", заяви Кирил Сакскобургготски.

Снимка: БТА

"Днес е специален момент за семейството ни! Цар Фердинанд е бивш ръководител на държавата ни в продължение на толкова години. Много, много щастливи сме наистина, че се завръща отново тук", каза Константин Асен Сакскобургготски.

В началото на церемонията във "Врана" гвардейският оркестър изсвири първия български химн "Шуми Марица". 

Снимка: БТА

На нея присъстваха министри от бившия "царски" кабинет на НДСВ, сред които Атанас Гержиков, Миглена Тачева, Даниел Вълчев, Меглена Плугчиева, Меглена Кунева и др. Пред централния вход на двореца "Врана" са и президентът Росен Плевнелиев и съпругата му Десислава Банова, както и председателят на БАН академик Юлиян Ревалски, предаде БНР.

Снимка: БТА

"Цар Фердинанд I заслужава да получи своята обективна оценка, защото истината е, че не едно или две поколения политици се обясняваха и на негов гръб за една или втора национална катастрофа", каза пред медиите Плевнелиев. Бившият президент добави, че това действие е било очаквано и подчерта, че се радва да бъде част от тази специална церемония. "Нагледахме се на толкова манипулации през годините и има два подхода. Единият е този, който виждаме днес - европейският. При него осъзнаваме, че демократичната държава уважава и показва отношението си към лидерите, независимо от техните успехи и неуспехи. Другият подход е подходът към бащата на нашия любим Симеон Сакскобургготски. Нека никога не забравяме, че в началото на инсталирания от Съветския съюз комунистически режим в България гробът на цар Борис III в Рилския манастир беше тежко поруган, а костите бяха разхвърляни", обясни той. Според Плевнелиев най-силната черта на цар Фердинанд I е неговата смелост да се противопостави на волята на руския император и на другите велики сили, и да допринесе решително за българското съединение.

Да почетат монарха в двореца дойдоха и експредседателя на НС Росен Желязков, Борислав Великов, Станимир Илчев, Олимпи Кътев, Гергана Паси, Любка Качакова, евродепутатите от ГЕРБ Андрей Ковачев и Андрей Новаков, кметът на София Васил Терзиев, депутатите от ГЕРБ Радомир Чолаков, Георг Георгиев и Тома Биков, Йордан Цонев от ДПС, Цончо Ганев от "Възраждане", общинският съветник от ГЕРБ Антон Хекимян и др.

Снимка: БТА

Ковчегът с тленните останки на цар Фердинанд беше поставен в централното фоайе, където първи в тесен кръг с монарха се простиха наследниците му. Политици и граждани, желаещи да отдадат последна почит пред покойния монарх, се наредиха на дълга опашка пред двореца.

Снимка: БТА

Утре ковчегът на цар Фердинанд ще бъде спуснат в своята гробница в семейната крипта на двореца "Врана" в тесен семеен кръг. Това каза след церемонията председателят на Историческото общество на Фонд "Цар Борис и Царица Иоанна" проф. Петър Стоянович на съвместна пресконференция с директора на Фонд "Цар Борис и Царица Иоанна" доц. Ивайло Шалафов. Когато един ден завърши окончателната реконструкция на двореца, ще има осигурен достъп и до самата крипта, добави проф. Стоянович, цитаран от БТА.

Подготовката за връщането на цар Фердинанд в България трая около половин година, каза още той и обясни, че в годините между Първата и Втората световна война връщането е било невъзможно по вътрешно и външнополитически причини, след Втората световна война до "избухването" на демокрацията - пак по външно и вътрешнополитически причини. Всички парламентарни групи подкрепиха писмено връщането, каза още проф. Стоянович.

Всеки, който дойде тук (на траурната церемония - бел.ред.), бе по свое собствено желание, каза проф. Стоянович и добави, че не са изпращани покани.

"От 31 години, в които беше начело на българската държава, цар Фердинанд имаше 25 години мирно управление, след което шест години военно време. Не е възможно шест военни години да зачеркнат извършеното за модернизацията и европеизацията на България в останалите 25", посочи проф. Стоянович. "Цар Фердинанд не носи самият той и единствено заслугата за това, че България е станала европейска държава, но той бе начело на това движение. По същия този начин загубата на три войни няма как да бъде вина единствено на един човек, тя е обща война, в която той, разбира се, стои на първо място, както стои начело и на съзиданието. Когато разглеждаме историята на България, винаги е добре да бягаме от шаблоните и клишетата и най-сетне да оставим историята да я разглеждат и оценяват историците", коментира той.

В България е пренесен само ковчегът с тленните останки на цар Фердинанд, саркофагът ще продължи да бъде изложен в гробницата в Кобург, каза още проф. Стоянович.

Снимка: БТА

"Цар Фердинанд беше отдаден на науката човек и на 18 години прави научно пътуване по устието на Амазонка", каза доц. Ивайло Шалафов. Той показа лични документи на цар Фердинанд, сред които беше и паспортът, с който е пристигнал в България през 1887 г.

Тленните останки на цар Фердинанд бяха транспортирани от Германия до България с военен самолет съгласно приетото решение на Министерския съвет. Министерството на отбраната организира и осъществява транспортирането, а Министерството на външните работи координира тези дейности. Необходимите финансови средства се осигуряват за сметка на преструктуриране на разходи по централния бюджет за 2024 година. 

Снимка: БТА

Решението на Министерския съвет е прието във връзка с писмо от инициативния комитет за връщане на тленните останки на цар Фердинанд, подписано от проф. дин. Петър Стоянович и доц. д-р. Ивайло Шалафов. Преди да предприеме действия, служебният кабинет се обърна за становище както към Народното събрание, така и към президента. Не бяха получени възражения от нито една от двете институции, след което МО и МВнР се ангажираха с транспортирането на тленните останки, припомнят от пресслужбата на кабинета.

Снимка: БТА

Цар Фердинанд умира на 10 септември 1948 г. в град Кобург, Германия, на 87-годишна възраст. Първият цар от Третото българско царство лежи оттогава непогребан в криптата на църквата "Св. Августин", но в понеделник германският град Кобург се сбогува с известния гражданин с църковна служба.

Снимка: БТА