Ръководството на "Възраждане" няма да преговаря с ГЕРБ за правителство, като в официална позиция до медиите от партията на Костадин Костадинов обявиха, че единственият кабинет, който политическата организация ще подкрепи, е такъв с техен мандат.

"В случай че "Възраждане" получи мандат, при неуспешен първи и втори такъв, ще отправим покани към всички парламентарни сили, без ДПС, за разговори при подчертаване на петте задължителни условия на "Възраждане" за формиране на кабинет - провеждане на референдум за запазване на българския лев, провеждане на референдум за излизане от НАТО, премахване на санкциите срещу Руската федерация и финансови компенсации за потърпевшите от тях български предприемачи, прекратяване на изпращането на военна помощ за Украйна и недопускане на въвличането на България във военния конфликт чрез изпращане на български военен контингент, свикване на преговорен екип за предоговаряне на условията за членството на България в Европейския съюз, които към момента не са изгодни", посочиха от формацията.

От партията са категорични, че няма да разговарят с ДПС по тези приоритети и добави, че ДПС не е партия, а етнополитическа мафия и пета колона на Турция.

"Попадането на ДПС на второ място на последните избори на 9 юни 2024 г., следствие на негласуващите наши сънародници и гласовете от Турция, които бяха възстановени по предложение на "Има такъв народ" (ИТН) и "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ), е огромна заплаха за националната сигурност на страната ни", обясниха от "Възраждане".

Днес ГЕРБ-СДС изпрати покани за срещи до партиите, които влизат в 50-ото Народно събрание. По време на разговорите от ГЕРБ-СДС предлагат да бъдат обсъдени темите, засягащи дневния ред на обществото и възможността за подкрепа на правителство, което да сподели отговорността за управлението на България.

По-рано днес от прессекретариата на президента пък обявиха, че със свой указ на основание чл. 75 от Конституцията, държавният глава Румен Радев свиква първо заседание на новоизбраното 50-о Народно събрание в 9 часа на 19 юни.