БСП няма да говори с ГЕРБ-СДС за кабинет, а "Величие" настоява за лидерска среща. Това обявиха пред БНР Борислав Гуцанов от "БСП за България" и Николай Марков

"Няма да ходим на среща и на разговори с ГЕРБ-СДС за правителство. Въпросът е изчерпан с решенията на партията в събота, 15 юни. Не е възможно ревизия на решението, защото е конгресно - да не се участва в правителство на ГЕРБ", категоричен беше Гуцанов, който ще е председател на парламентарната група на Коалиция "БСП за България". 

Той потвърди, че БСП са получили покана от ГЕРБ-СДС, но "имаме категорично решение за неподкрепа". "За нас въпросът е изчерпан. Когато говорим за правителство, няма да отидем. Ако се говори за политики в НС, е нормално да има определени диалози", обясни Гуцанов и призна, че не е запознат с детайлите в поканата.

Извън темата за разговорите за кабинет, той коментира и "изхвърлянето" на новия депутат на социалистите Калоян Методиев. "Националният съвет първо го призова, с огромно мнозинство без нито един глас "против" или "въздържал се", което рядко се случва, да се оттегли от НС", обясни Гуцанов и призна, че Методиев не е бил предложен на Национален съвет като кандидат, когато са се редили листите. "Беше оставено празно пространство за коалиционен партньор или гражданска квота. Националният съвет не е обсъждал Методиев като кандидат за депутат. Той се появи при регистрацията на листата в избирателната комисия", разкри Гуцанов.

Лидерът на партия "Величие" Николай Марков пък повтори относно разговорите с ГЕРБ, че "с контактьорски групи" - няма да преговарят: "На мен ми е обидно да си говоря, не знам на другите как не им е обидно. Борисов е човекът лидер и него искам да изслушам. Назарян и Теменужка не са лидери, те могат утре да ми предложат с чистачката в ГЕРБ да се срещна". 

По-рано днес ПП-ДБ и "Възраждане" също обявиха, че няма да се отзоват на поканите.