"Ако се потвърдят слуховете, че настоящият уж "служебен" кабинет остава като вече редовен, с мандат на ГЕРБ и подкрепен от ДПС и други малки партии (ИТН, Двуличие, БСП), то съдбата на ГЕРБ можем отсега да я опишем" - това коментира във Facebook лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов часове преди началото на преговорите за съставяне на правителство. 

По-рано днес от ГЕРБ обявиха графика на срещите - ДПС са поканени в 13 часа, в 15 - ПП-ДБ, а с "Възраждане" - в 17 часа. Във вторник на разговори с първия мандатоносител са поканени да се отзоват от БСП, "Има такъв народ" и "Величие" (бел. ред.: която Костадинов нарича Двуличие), съответно в 11, 13 и 15 часа.

В публикацията си Костадинов пита дали се задава правителство "Орешарски - 2". "След коалицията с ДПС през 2013 г., когато БСП беше уж старшия партньор, социалистическата партия тръгна стремглаво по нанадолнището и вече е в графата "малка партия, бореща се за влизане в парламента". Същото нещо очаква и ГЕРБ, с тази разлика, че при нея, за разлика от БСП, няма идейно мотивиран вот и сривът ѝ ще бъде още по-бърз и брутален. Отсега е ясно, че при такава коалиция Пеевски ще е силният човек в държавата и Борисов ще се превърне в негова безволева марионетка", пише още лидерът на "Възраждане". 

Според него това би бил "доста безславен край на една дълга, 23-годишна политическа кариера". Той добавя:

"Борисов определено не е глупак и знае много добре, че може да изяде всеки политически брокер без Пеевски, който е единственият, можещ да го маргинализира. Сривът на ГЕРБ в местната власт на изборите през октомври логично доведе и до срив на изборите за парламент през юни. Ако Борисов превърне партията си в салфетка в мазните пръсти на Пеевски, това ще е краят на неговата формация".

Решението според Костадин Костадинов е в нови избори. "На ДПС те струваха близо 100 млн. лв. за купуване на гласове, което ще омаломощи финансово престъпната групировка на Пеевски, ако ѝ се наложи още веднъж, и то само за няколко месеца, да извади такъв ресурс. Другите политически брокери също няма да са особено щастливи, предвид същото обстоятелство, така че възможността да станем свидетели на правителство ГЕРБ-ДПС и малки еничари около тях става все по-вероятна. Много скоро ще разберем", коментира още лидерът на "Възраждане".