"Разговорите, които проведохме до момента, показаха, че имаме сходство с ДПС по отношение на основните приоритети на страната ни" - това обяви на брифинг в Народното събрание Деница Сачева от ГЕРБ-СДС след преговорите с представители на ДПС за съставяне на правителство.

Разговорите между преговарящите бяха закрити за медиите. По думите на Сачева приоритетите, по които има съгласие, са Шенген, еврозоната, икономически растеж, основан на инвестиции и ясни политики за пазара на труда и връзката му с образованието, както и модернизацията в отбраната, съдебната реформа и борбата с корупцията.

Относно съдебната реформа и борбата с корупцията първата задача щяла да е определянето на правила и избор на членове на Комисията за защита на конкуренцията, както и нов закон за отнемане на незаконно придобито имущество. Постигнато е съгласие, че за Закона за съдебната власт трябва да се изчака решението на Конституционния съд, необходим е и нов Наказателен кодекс, допълни Рая Назарян, която също бе част от преговорния екип на ГЕРБ-СДС.

Сачева бе категорична, че министър-председателят и председателят на парламента ще са от ГЕРБ, като от партията преговарят за правителство с четиригодишен мандат. Днес не са обсъждали структурата на следващия МС, нито имена за състава му. 

"Говорим за правителство, което е на споделената отговорност и документ, който евентуално ще предложим, ще е на този принцип - правителство на споделената отговорност по определени политики. Получихме много ясен знак и сигнал от хората, които гласуваха за това, че нашият проевропейски избор се потвърждава вече колко пъти, включително и от избирателите на БСП, и няма смисъл да започваме разговори в тази посока", заяви още Сачева.

"България има нужда от качествена промяна на политическото поведение, както и на начина на говорене и поведението на лидерите", смята Сачева, която отбеляза, че вече няколко поред избора избирателите са казали едно и също, те не искат повече политика на конфронтация, не дават своето доверие на нито една политическа партия и ясно казват, че трябва да има политика на съгласие". 

Освен това резултатите давали основание да се направи извода, че повече не може да се бяга от отговорност. "Затова изпратихме покана за разговори по политики и по приоритети до всички парламентарно представени политически групи, на която се отзоваха от ДПС, а отказ е получен от "Продължаваме промяната-Демократична България" и "Възраждане", добави тя. 

По думите на Сачева 50-ото НС остава в сградата, в която заседава и 49-ото. Имало съгласие и за разпределението на банките на парламентарно представените групи.

В преговорния екип на ГЕРБ-СДС освен Деница Сачева и Рая Назарян, бе и Теменужка Петкова. От страна на ДПС на срещата не присъстваха съпредседателите Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. Там бяха Йордан Цонев, Елван Гюркаш, Ертен Анисова, Искра Михайлова, Станислав Анастасов и Байрам Байрам.

Снимка: БТА

След края на срещата от Движението за права и свободи запазиха пълно мълчание. 

Това остана и единствената среща в първия ден от преговорите. Партиите бяха поканени от ГЕРБ-СДС според представителството им в Народното събрание. ПП-ДБ първи заявиха, че няма да участват в такъв разговор. 

"Продължаваме промяната-Демократична България" няма да участва в преговорите за съставяне на правителство, съобразявайки се с волята на избирателите и ще бъде силна проевропейска опозиция, която ще се бори с всеки опит за корупция и отклоняване от европейския път на България", заявиха от коалицията в съобщение, адресирано до ГЕРБ. 

От "Възраждане" също разпространиха позиция, в която казаха, че единственото правителство, което политическата организация ще подкрепи, е правителство с мандат на "Възраждане".

От БСП посочиха, че решението им да не участват в разговори за кабинет с ГЕРБ е взето още на 15 юни, а от "Величие" остават с искането, ако ще се водят разговори, то да е с лидера Бойко Борисов. 

Срещите за утре се предвиждаше да са с БСП, ИТН и "Величие", като досега само от партията на Слави Трифонов се обявили намеренията си.