Бившият изпълнителен директор на Александровска болница и Агенцията по трансплантации д-р Силви Кирилов ще открие първото заседание на 50-ия парламент в сряда, съобщи БНР, като се позова на свои източници.

73-годишният медик е най-възрастен измежду народните представители и като доайен получава правото да води откриващото заседание. Той е депутат от ПГ на "Има такъв народ".

Силви Кирилов ще открие новия парламент за втори път след 2021 г., когато удари звънеца на 47-ото Народно събрание, отново като представител на ИТН.

Преди клетвата на депутатите преди три години Кирилов отбеляза, че хората нямат доверие в политическата система. Днес, три години по-късно, речта му от 3 декември 2021 г. може да бъде повторена и да важи с пълна сила.

"Днес сме свидетели на необикновена ситуация - липса на доверие в институциите и политическата система. В обществото няма усещане за справедливост и законност. Бедността е ежедневие. Около 2 милиона български граждани са извън страната, повечето от тях са млади хора, студенти", каза тогава медикът.

Приключи срещата между ръководствата на парламентарно представените формации, на която са обсъждани технически въпроси, като реда за протичане на първото заседание и разпределението на местата в зала, след като президентът го насрочи в сряда от 9:00 часа.

Разпределението се запазва същото, както беше в 49-ия парламент.

Разликата е, че БСП вече ще разполага само с едно място на първия ред, а депутатите от "Величие" ще бъдат настанени отзад зад представителите на ПП ДБ и ДПС.

Отхвърлено е било предложението на ИТН и "Възраждане" парламентът да заседава в историческата сграда на Народното събрание.

От ГЕРБ СДС, ДПС и ПП ДБ са се обявили против, а от "Величие" са се въздържали, твърдят участници в срещата.