Президентът на Русия Владимир Путин ще посети Северна Корея на 18 и 19 юни, потвърдиха днес от Кремъл. За готвената визита беше ясно отдавна, но нямаше официална информация кога ще се състои. 

Официален представител на виетнамското правителство каза пред Ройтерс преди дни, че визитата е планирана за 19 и 20 юни. Днес обаче Москва обяви, че датите са 18 и 19 юни, вторник и сряда, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. 

Северна Корея е обвинявана, че доставя на Москва боеприпаси за нейната офанзива в Украйна.

Путин ще пътува по покана на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, се казва в съобщението на Кремъл, в което визитата е определена като приятелска. 

След посещението в Северна Корея Путин ще посети и Виетнам на 19 и 20 юни. Посещението последва решението на тази страна да не прати представител на срещата на върха за Украйна, провела се в Швейцария през уикенда, но да изпрати заместник външен министър на среща на групата БРИКС в Русия по-рано през седмицата, отбелязва Ройтерс.

САЩ, които повишиха степента на отношенията си с Ханой миналата година и които са водещ търговски партньор на Виетнам, реагираха остро на новината, че Путин ще посети азиатската страна.

"Нито една страна не трябва да предоставя на Путин платформа за рекламиране на неговата война на агресия и да му позволят да нормализира от друга страна жестокостите, които върши", заяви говорител на посолството на САЩ в Ханой.

"Ако той е способен да пътува свободно, то това ще нормализира крещящото нарушение от страна на Русия на международните закони", допълни говорителят. "Не можем да се върнем към обичайната си работа или да си затваряме очите за явните нарушения на международното право, които Русия извърши в Украйна. Трябва тези, които извършиха военните престъпления, да понесат своята отговорност", заяви още говорителят на американското посолство.

 САЩ оглавиха западните санкции срещу Русия след нахлуването ѝ през 2022 г. в Украйна. През март Международният наказателен съд (МНС) в Хага издаде заповед за арест на руския президент за предполагаеми военни престъпления в Украйна.

Посещението на Путин във Виетнам все още не е публично обявено, но много официални служители потвърдиха, че ще има такава визита. Това ще бъде първото му посещение във Виетнам от 2017 г. насам. Двете държави имат близки връзки, които датират от много години.