Следва разум, мъдрост, спокойствие, отчитане на изпитанията, пред които сме поставени като държава и народ в следващите месеци. Следва и полагане на максимални усилия, за да съставим редовен кабинет и сериозно мнозинство в парламента, което да взима най-важните решения. Днес ще се обърнем към останалите партии за график на разговорите. Това заяви пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова след срещата при закрити врата с президента Румен Радев след връчването на мандата за съставяне на правителство. 

Относно предложението съставът на служебното правителство да стане редовен или част от него, Нинова поясни: "Въпросът остава на дневен ред. Ще го обсъдим с колетите от другите парламентарни групи. Остана отворен и тук при президента".

Лидерката на БСП обясни и как ще подходи с "Има такъв народ" и "Демократична България", които обявиха, че няма да подкрепят мандата на БСП.

"Ще ги убедим с това, което предстои пред България. Ние сме пред два избора - да съставим редовен кабинет или да отидем на нови избори. Имаме аргументи защо трябва да има редовен кабинет. Всички колеги са съгласни, че идват кризи, на които трябва да отговорим адекватно, разумно и спокойно. Проблемите при първия мандат възникнаха при обсъждане на министрите, защото бяха предложени готови варианти", заяви лидерът на БСП.

Нинова уточни, че до следващия петък трябва да се върнат на "Дондуков 2" с кандидатура за премиер. Това е подчертал и държавният глава при връчването на мандата.

"Личността на кандидата обаче ще бъде решена по време на срещите с колегите от парламентарните партии", допълни тя.

Лидерът на БСП допълни, че има риск актуализация на бюджета на служебния кабинет да не събере мнозинство в парламента.

"Гледаме на актуализацията на бюджета като възможност да съставим мнозинство", уточни тя.

"Най-вероятно в четвъртък ще съберем Националния съвет и коалиционните партньори, там ще решим как да продължим. Искаме да отидем пред нашия колективен орган с някакво готово предложение след разговори с партиите. Ще бъдат динамични 3-4 дни. Ще прдложим на колегите от другите партии всички разговори да са колективни и пред медиите. Народът да знае кой за какво настоява, кой не иска и защо", поясни Нинова.