Седем са депутатите от област Русе в 50-ото Народно събрание, обявени с решение на Централната избирателна комисия.

Двама народни представители ще са от ГЕРБ-СДС. По един депутат ще имат "Възраждане", "Продължаваме промяната - Демократична България", "Движение за права и свободи" (ДПС), "БСП за България" и "Има такъв народ".

След като водачът на листата на ГЕРБ-СДС в Русенско Бедрос Пехливанян се отказа от депутатското място, в Народното събрание ще бъдат вторият и третият - съответно Георги Кръстев и Николай Братованов.

Георги Кръстев е областен координатор на ГЕРБ-Русе. Той обясни за БТА, че е на 24 години и е бил най-младият народен представител в 49-ото Народно събрание. Кръстев е юрист, като е първенец на випуска по специалност "Право" в Русенския университет.

Негови доклади са публикувани в сборниците с научни трудове на висшето училище. Избран е за участие в програмата "Млади политици на изборни длъжности" на Европейския комитет на регионите през 2020 година. Отличен е измежду 150 политици и общественици за участие във финалната церемония на кохезионната програма от 18-ата Европейска седмица на регионите и градовете.

През септември 2021 година представя България в програмата "Европейски лидерски институт" на Международния републикански институт в Прага, Чехия. Участва в ежегодната Международна академия по Европейско и сравнително частно право в Залцбург, Австрия, през 2022 г., а през март миналата година и в програмата на Европейската комисия за представители на парламентарно представените партии.

Носител е на грамоти и плакети за общественозначимите му дейности. Организирал е и е участвал в редица благотворителни инициативи. Завоювал е множество медали от състезания по плуване.

Николай Братованов е роден в Русе и е на 45 години. Той каза, че е избран за народен представител от гражданската квота в листата на ГЕРБ-СДС. Братованов е завършил "Право" в Русенския университет през 2004 година. Работи като адвокат от 2005-а година и е част от Адвокатската колегия в Русе. Владее е писмено и говоримо руски и английски език. Имам начално, базово ниво, и по немски език.

Златан Златанов от партия "Възраждане" е на 45 години. Той е бил депутат в 48-ото и в 49-ото Народно събрание. Завършил е "Право" в Русенския университет. Златанов е адвокат и председател на Адвокатската колегия в Русе, каза той за БТА.

Иван Белчев, който бе трети в листата на коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" в Русенско, ще бъде депутат в 50-ото Народно събрание. Водачът Мартин Димитров реши да бъде народен представител от София, а вторият кандидат - Рена Стефанова, бе изместена от Белчев с по-голям брой получени преференции. Белчев каза, че е на 40 години. Той е бил депутат в 48-ото и в 49-ото Народно събрание.

Магистър е по комуникационен дизайн от Техническия университет в Манхайм, Германия, и е бакалавър по специалност "Промишлен дизайн" от Русенския университет. Бил е уеб дизайнер и програмист на свободна практика. Осъществява лични уеб проекти, един от които е списание "Амбиция". Работи в сферата на спорта, на градския и екоактивизма. Основател е на клуб "Ruse GO", който има за цел да подобри средата на живот на русенци чрез туризъм, спорт и еко дейности.

Белчев владее английски и немски език.

Ализан Яхова от партия "Движение за права и свободи" (ДПС) е икономист. Тя е магистър по финанси и по публична администрация. Работила е в Държавния фонд "Земеделие", като е била също заместник-изпълнителен директор и изпълнителен директор. Тя е депутат в 49-ото Народно събрание. Била е народен представител и в предишни два парламента.

Иван Иванов от коалиция "БСП за България" е доктор по история и доктор на науките по управление на информационни процеси, казаха за БТА от БСП в Русе. Има юридически опит като юрисконсулт и адвокат, както и административен като общински съветник. Иванов е депутат в 49-ото Народно събрание. Бил е народен представител и в предишни седем парламента. Иванов е бил и министър на земеделието в правителството на Кирил Петков.

Драгомир Петров от "Има такъв народ" е на 51 години. Той е главен сценарист на "Каналето", "Хъшове" и "Шоуто на Слави". Участвал е в реализацията на редица телевизионни формати като "Сървайвър", "Мюзик Айдъл", "Гласът на България", "България търси талант", "Бягство към победата".

От 2020 г е един от водещите на "Шоуто на сценаристите" по телевизия 7/8. Депутат е в 45-ото и в 49-ото Народно събрание.

Подредбата на депутатите е според резултатите на партиите и коалициите в област Русе, получени на предсрочните парламентарни избори на 9-и юни тази година.