Заключителната декларация на мирната среща на върха за Украйна в Швейцария не е подкрепена от всички участващи държави, предаде ДПА.

Според списък, публикуван днес от швейцарските домакини в края на двудневното събитие, документът е одобрен от 80 от общо 93 участващи държави, допълва БТА.

Сред страните, които не подкрепиха декларацията, са шест държави от групата Г-20: Бразилия, Мексико, Саудитска Арабия, Южна Африка, Индия и Индонезия.

Армения, Бахрейн, Тайланд, Либия, Обединените арабски емирства, Колумбия и Ватикана също не подкрепиха документа, посочва ДПА.

Войната на Русия в Украйна причинява големи страдания, се казва в заключителната декларация от срещата на върха  

"Продължаващата война на Руската федерация срещу Украйна продължава да причинява широкомащабно човешко страдание и унищожение и да създава рискове и кризи с глобални последици", се казва в заключителното комюнике на конференцията за мир в Украйна, която се проведе в Швейцария, цитирано от Укринформ.

В комюникето се посочва, че е проведен ползотворен, изчерпателен и конструктивен обмен на различни мнения относно пътищата към рамка за всеобхватен, справедлив и траен мир, основан на международното право, включително Устава на ООН.

Страните участнички заявиха ангажимента си да се въздържат от заплаха или употреба на сила срещу териториалната цялост или политическата независимост на която и да е държава, принципите на суверенитет, независимост и териториална цялост на всички държави.

Държавите обявиха обща визия относно някои важни аспекти.

На първо място всяка употреба на ядрена енергия и ядрени инсталации трябва да бъде безопасна, сигурна, защитена и с мерки за опазване на околната среда. Украинските ядрени електроцентрали и инсталации трябва да работят безопасно и сигурно под пълния суверенен контрол на Украйна, в съответствие с принципите на МААЕ и под нейния надзор.

"Всяка заплаха или употреба на ядрени оръжия в контекста на продължаващата война срещу Украйна е недопустима", пише в комюникето.

На второ място държавите се съгласиха, че глобалната продоволствена сигурност разчита на непрекъснатото производство и доставки на хранителни продукти, както и свободния транзит на стоки.

"Продоволствената сигурност не трябва да се превръща в оръжие по никакъв начин. Украинските селскостопански продукти трябва да се предоставят сигурно и свободно на заинтересованите трети държави", се заявява в документа.

На трето място има съгласие, че всички военнопленници, включително всички депортирани и незаконно разселени украински деца, трябва да бъдат освободени чрез пълна размяна.

"Ето защо решихме да предприемем конкретни стъпки в бъдеще в горепосочените области с по-нататъшното участие на представители на всички страни", се допълва в комюникето.

Следващата конференция за мир в Украйна може да се проведе след 1 или 2 години, каза латвийският президент 

Латвийският президент Едгарс Ринкевичс заяви, че според него следваща международна конференция за мир в Украйна може да се проведе след една или две години, предаде украинската агенция Укринформ.

По повод предположенията, направени в кулоарите на конференцията в Швейцария, че следваща среща може да се организира през есента, Ринкевичс каза, че това може да отнеме повече време - година или две. В същото време той отбеляза, че не иска да прави предположения за момента, в който да се свика следващата мирна конференция. Според него сега е необходимо да се работи по практическото прилагане на резултатите от първия форум.

"Това е само началото на един мирен политически процес. Бих бил много резервиран, ако кажа, че ще се развие бързо. Бих казал, че това може да отнеме година или две", каза латвийският президент. Той добави, че втората такава среща до голяма степен ще зависи от политическите процеси в много от страните членки на ЕС, НАТО и ООН.

По повод на изявленията на руския президент Владимир Путин латвийският лидер каза, че може би това е много добро напомняне към международната общност, че Русия не се бори, за да защити интересите си в областта на сигурността, а се бори, за да унищожи Украйна или да завземе колкото може повече територия.

"Мисля, че подобни "предложения" повече вредят, отколкото да помагат на Русия", заяви Ринкевичс.