След като не се намери мандатоносител с характер, който не на думи, а на дела да прояви грижа и отговорност към хората, и да задържи мандата до след приемането на актуализацията на бюджета и на важни закони, свързани със съдебната власт, се налага президентът да прояви тази отговорност, тази грижа към хората и тази смелост. Това заяви председателят на ПГ "Изправи се БГ! Ние идваме" Мая Манолова пред журналисти в парламента на въпрос във връзка с днешното изказване на президента, касаещо разпускането на парламента и насрочване на парламентарните избори.

След като БСП не прояви смелост и грижа за върховенството на правото и не дава възможност с връщането на мандата да се приемат законите, които започват реформата в съдебната система, това трябва да направи българският президент, това ще даде възможност и планът за възстановяване и устойчивост да получи санкция от парламента и да отиде в Брюксел, отбеляза Манолова.

Очаквахме, че БСП няма да върне скоропостижно мандата още на 7 септември, а ще даде възможност да бъде приета актуализацията на бюджета, да бъде разгледан планът за възстановяване и устойчивост, както и законите, свързани с реформата в съдебната система, коментира тя. Паническото връщане на мандата на 7 септември показва само едно - БСП не желае законите, свързани с реформата в съдебната система да бъдат окончателно приети, заяви Манолова.

Избори "две в едно" не е толкова страшно, по-страшно е криза "три в едно", коментира тя. За нас има значение изборите да са честни и парламентът да продължи още толкова дни своята работа, така че законите, свързани със съдебната власт, да бъдат окончателно приети, посочи Манолова и допълни, че с връщането на мандата на 7 септември БСП не дава шанс за това и прехвърля отговорност президентът да прояви смелост и да даде възможност на народните представители да приемат тези закони.

Малко по-рано на извънреден брифинг на представители на ИБГНИ в парламента Мая Манолова поиска министърът на туризма Стела Балтова да обяви още на 7 септември как българската държава ще подкрепи туристическия бранш.

Тя отбеляза, че налагането на мерки от здравните власти за защита на здравето на хората трябва да бъде съпроводено и от мерки за защита на бранша и заяви, че България е единствената държава, която не компенсира бизнеси, намалили своя оборот, с пряка държавна финансова помощ.

Манолова посочи, че от ПГ са внесли предложение да бъдат компенсирани до 90 процента от постоянните разходи на предприятията, които са намалили своя оборот с повече от 30 процента, като първите мерки, за които ще настояват да бъдат приведени в действие, да са за туристическия бранш.

От групата са подготвили предложения за подкрепа на туристическия бранш между първото и второто четене на актуализацията на бюджета. Сред тях са предложения за средства за покриване на разходи на обекти, които са ограничени или затворени, средства за PCR тестове за туристи, помощ за екскурзоводите.

Предложенията на "Изправи се БГ! Ние идваме" между първо и второ четене на актуализацията на бюджета са свързани и с други засегнати групи и браншове, сред които пенсионери и млади семейства, транспортния сектор, земеделските производители, животновъдите.