"Не е възможно г-н Радев да поставя условия на Народното събрание. Недопустимо е да се поставят някакви условия за дейността на парламента и те да са залог за спазване на Конституцията от него", коментира председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова пред журналисти по повод изказването на президента за датата за разпускане на парламента и насрочването на парламентарните избори.

По-рано днес държавният глава коментира, че на плещите на народните представители тежи отговорността за актуализация на бюджета и в оставащите дни депутатите трябва да организират максимално добре своята работа, като има и важни проектозакони, които също предстои да бъдат гласувани. И подчерта, че ще търси "рационално решение" за провеждането на избори "2 в 1" - парламентарни и президентски.

"Факт е, че Националният съвет на БСП е взел решение и на 7 септември ще върне мандата. Практиката и досега дава възможност за няколко дни забавяне на указа на президента за разпускане на Народното събрание и насрочване на избори, но това не може да става под условия", каза още Атанасова.

Според нея Радев може да бави разпускането на парламента в някакъв разумен срок - в рамките на няколко дни.

"Няма нужда от повече бавене, за всички е ясно, че отиваме на предсрочни избори. Ако прави някакви тънки сметки и наглася някакви дати от календара, така че на него да му е удобно и с това да задължава парламента да продължава да работи, смятам, че е недопустимо", каза тя.

Атанасова посъветва президента по най-бързия начин, след като мандатът се върне и мине актуализацията на бюджета, да разпусне парламента.

"Ясно е, че следващата седмица парламентът ще работи, за да приеме актуализацията на бюджета. Всички ние си даваме сметка, че сме изправени пред социална, икономическа, здравна и мигрантска криза", изтъкна депутатката.

Тя посочи, че от ГЕРБ-СДС вече са заявили позицията си за избори "2 в 1".

"Да се гласува в три поредни недели ще бъде изтощително за българските граждани, още повече, че сме в разгара на COVID вълна", подчерта Десислава Атанасова.