Ние от ГЕРБ настояваме Румен Радев да поеме политическата отговорност и да смени Стойчо Кацаров, искаме неговата оставка. Това заяви депутатът от ГЕРБ и бивш здравен министър Костадин Ангелов на извънреден брифинг в Народното събрание. 

Причината за искането на смяната на служебният министър на здравеопазването е липсата на кислород, ремдесивир, несправедливото заплащане за медиците на първа линия, както и провалената ваксинационна кампания. 

"Президентът да поеме политическата отговорност за това какво се прави или не за справяне с новата COVID вълна, като отстрани министъра на здравеопазването", категоричен беше Ангелов. "Умират хора", каза още той.

"Отговорник за хаоса в държавата и политическата криза е президентът Румен Радев. Подкрепяме и призоваваме президента да направи избори 2 в 1. Явно в краткия живот на този парламент няма да се промени Изборния кодекс, но призоваваме да се направят избори максимално бързо, за да може българските граждани да излъчат стабилно мнозинство в следващия парламента", коментира депутатът Александър Иванов.

Николина Ангелкова пък заяви, че са против да се ограничават и затварят бизнеси, ако няма компенсации за тях.

Тя коментира, че служебният кабинет не се справя със ситуацията, а служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров не чува исканията на бизнеса, както и че нямат план за действие.

В кулоарите на парламента говори и лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. "Парламентът си върши дейността така, както е разписано по правилник конкретно за този случай. Недопустимо е намесването на г-н Радев в процедурите, които следва българският парламент", коментира тя.